Završena rasprava u Skupštini: Sve stranke podržale "Marijin zakon"

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je po završetku rasprave da izmene četiri zakona svedoče da srpski parvosudni siostem nije sjajan, kao ni savremen sistem.

- Ovi zakoni su proizašli iz blage kaznene politike sudova koja ne traje dve-tri godine, već decenijama, kao i urušavanjem pravnog sistema i nepostojanjem zadovoljavajućeg nivoa pravne sigurnosti za kojim građanstvo iziskuje i vapi. Kada dođete na ruševunu, prvo morate da je raščistite, vidite čime raspolažete,a zatim narpavite dobar plan šta ćete dalje - rekao je ministar.

On je precizirao da prethodnih osam meseci “raščišćava ruševine” i dodao da srpsko društvo možda, bez obzira na sve nedaće koje su ga zadesile, ipak napreduje.

Ministar Selaković je izlaganje pred poslanicima završio porukom: “Ova vlada svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje”.

Kada je reč o izmenama Zakona o radu, Stefanović je predložio da se trudnicama koje su zaposlene na određeno vreme radni odnos produžava do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Takođe, predloženim izmenama se porodiljama omogućava, ukoliko se vrate na radno mesto pre isteka godinu dana od rođenja deteta, da u toku radnog vremena imaju pravo na 90 minuta pauze ili skraćenja radnog vremena za podoj deteta.

Predlog zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, poznatijem kao “Marijin zakon”, imaće podršku svih stranaka u republičkom parlamentu.

Njegovo donošenje inicirao je Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje devojčice Marije, koja je 2010. godine silovana i ubijena.

Tokom rasprave čuli su se razni predlozi za poboljšanje zakonskog predloga, pa je Olgica Batić iz SPO-DHSS predložila uvođenje hemijske kastracije, a DSS da predviđene mere umesto 20 godina od odsluženja kazne budu primenjivane trajno.

Predloženim zakonom predviđena je zabrana ublažavanja kazne i uslovnog otpusta, obavezno javljanje policiji i drugim nadležnim institucijama, zabrana prisustvovanja mestima gde se okupljaju maloletna lica, obavezno javljanje o promenama prebivališta i boravišta, putovanja u inostranstvo…

Značajna novina biće vođenje posebne evidencije lica osuđenih za krivično delo narušavanja polne slobode protiv maloletnika, sa podacima o DNK profilima osuđenih.

U paketu sa tim zakonom, poslanici su razmatrali i nova zakonska rešenja o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih oblika teških krivičnih dela, kao i izmene Zakona o krivičnom postupku.

Izvor: Tanjug via B92

Pogledajte još