Kip Forbs: Članstvo u EU nije ključno za investicije u Srbiju

- Mogu da garantujem da će se to desiti, ali ne i kada. A nadam se, ne samo jedan - rekao je Forbs za RTS, odgovarajući na pitanje da li će njegova poseta privući bar jednog milijardera da ulaže u Srbiju.

Komentarišući važnost puta Srbije ka Evropskoj uniji sa gledišta stranih investitora, Forbs je rekao da ne može da priča u ime svih investitora, jer nije siguran koliko je to od vitalne važnosti za američke ili investitore iz Azije.

On je naveo da Srbija već ima neke prednosti, kao Fijat koji je italijanska kompanija koja izvozi širom sveta, a radi i za lokalno tržište, i sve to kada Srbija još nije u EU.

- I sama EU prolazi kroz period promene. Dugoročno, smatram da je ujedinjena Evropa pozitivna stvar, i dobro je biti njen deo. Neke zemlje poput Norveške i Švajcarske dobro funkcionišu i bez toga. To je važna opcija, ali ukoliko se ne bavite proizvodnjom za izvoz isključivo u EU, ne vidim koliko je to važno za druge investitore koji Srbiju vide kao tržište za sebe. Srbija ima dobre sporazume o slobodnoj trgovini, tako da ne mislim da je to ključno za sve - ukazao je Forbs.

Prema njegovim rečima, najveći potencijal Srbije su strateški položaj i dobri sporazumi o slobodnoj trgovini i sa Istokom i sa Zapadom. Ističući da za početak Srbija treba da ubedi ljude da preispitaju sliku o njoj, ne samo u Americi već i u Aziji i drugim delovima sveta, "da dođu i provere mogućnosti koje postoje", Forbs je napomenuo da stranci još nisu svesni koliko je ovde radna snaga dobro obrazovana.

- Mnogih stvari ljudi još nisu svesni - zaključio je on.

Forbs, koji je četiri dana boravio u poseti Srbiji na poziv premijera Ivice Dačića, smatra da će Fijat biti primljen na američko tržište, ukazujući da "fijat 500" već dobro prolazi, a da će "500L" verovatno proći još bolje, pošto Amerikanci "vole da imaju više mesta".

On je srpskim zvaničnicima sugerisao da promovišu Srbiju i dovedu ljude da upoznaju političke lidere, poslovne ljude.

- Iako sam veoma subjektivan, mislim da je najbolji način za to preko Forbsa, ali ima i drugih medija sa kojima treba da razgovaraju, bilo da su to "Vol strit džornal" ili "Blumberg" ili "Ekonomist", ali priča treba da se plasira. Ima puno starih mišljenja koja treba promeniti...Ako Srbija ne ispriča svoju priču, niko je drugi neće ispričati - ukazao je Forbs.

Izvor: Kurir, Tanjug

Pogledajte još