Razvojnu banku Vojvodine preuzima Poštanska štedionica

Tačnije, napravljen je preliminarni sporazum koji u narednih desetak dana treba da se uobliči pa će iduće sedmice moći više da se kaže o detaljima.

Kako smo nezvanično saznali u Štedionici, oni očekuju da ceo postupak preuzimanja ovoga puta obave brže i efikasnije nego što je to bio slučaj kod Agrobanke. RBV je manja kuća pa bi sve trebalo da ide jednostavnije, posebno što već imaju iskustvo.

Kada se ugovor potpiše, sledeći korak je oduzumanje dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine.

A evo šta o tome kažu propisi:
Narodna banka oduzima dozvolu za rad u skladu sa Zakonom o bankama. To je kada utvrdi da banka ne ispunjava uslove predviđene zakonom. Takođe, NBS oduzima dozvolu banci na osnovu njenog zahteva, a u slučaju da se njena imovina i obaveze prenose na drugu banku. To je u suštini slučaj s RBV-om. To se radi u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka a radi očuvanja finansijskog sistema Republike Srbije. Kada se dozvola oduzima, NBS imenuje Agenciju za osiguranje depozita za administratora banke. Ona je nadležna da sprovede postupak administrativnog upravljanja u skladu sa Zakonom o stečaju i likvidaciji banke ili osiguravajućeg društva.

Postupak može trajati najduže 25 dana. Za to vreme Agencija može zaključiti ugovor s bankom koja preuzima kuću koja se gasi. U skladu sa zakonom, na nju će se preneti celokupna imovina i obaveze ili njihov deo, kao i obaveze administrativnog upravljanja bankom. Tek kada se svi pomenuti uslovi ispune, otvara se postupak likvidacije ili stečaja, a sprovodi ga Agencija. Sve u svemu, za Agrobanku, baš kao i za RBV, fatalna je bila loša kreditna politika.

(Izvor: Dnevnik, B92)

Pogledajte još