"Južni tok" kroz Srbiju 400 kilometara

BEOGRAD, 07. maj 2009. (FoNet) - Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za gradnju gasovoda "Južni tok", koji bi do 15. maja trebalo da potpišu "Gasprom" i "Srbijagas", dokument je koji će potvrditi da će sedište nove srpsko-ruske firme biti u Švajcarskoj i da će novo mešovito preduzeće početi izradu studije izvodljivosti o isplativosti celog posla,piše "Politika".

Posle toga nova firma bi trebalo da krene u projektovanje, nabavku opreme i izgradnju gasovoda.

Kako je planirano, kada počne eksploatacija gasovoda, trebalo bi da se osnuje novo predstavništvo u Srbiji koje bi dobilo licencu za transport ruskog gasa.

Ruska strana u ovom času, kako je potvrđeno i prilikom nedavnog susreta predstavnika "Srbijagasa" i "Gasproma" u Rusiji, pravi proračune za gradnju gasovoda uzimajući u obzir trasu onako kako je Srbija i očekivala - da cevi u Srbiju uđu iz Bugarske, a završe u Mađarskoj.

Trasa gasovoda preko Srbije biće duga oko 400 kilometara, a kapacitet veći do 10 milijardi kubika.

Dakle, nema govora da će gasovod samo okrznuti Srbiju kod Rumunije, kategoričan je izvor Politike koji učestvuje u pregovorima s Rusijom, dodajući da je reč o magistralnom gasovodu.

Zorana Mihajlović-Milanović, bivši savetnik za energetiku u Vladi Srbije, kaže da su se Rusi i Bugari dogovorili o prolasku gasovoda kroz Bugarsku, jer je i jednoj i drugoj strani izuzetno bitno da se taj aranžman realizuje.

U suprotnom, ne bi imalo nikakvog smisla ni da se potpisuje ugovor o osnivanju preduzeća sa "Srbijagasom", jer bez Bugarske nema Južnog toka.

Problem Srbije je što nije bolje ispregovarala s ruskom stranom pre nego što je potpisala ugovor s "Gaspromom" i što bar u jednom od tri posla - prodaji NIS-a, gradnji "Banatskog Dvora" i "Južnog toka" - nije većinski, već manjinski vlasnik.

Da se drugačije pregovaralo, danas bi se i "Srbijagas" pitao gde će biti sedište buduće srpsko-ruske firme za gradnju "Južnog toka". Ovako o tome odlučuje isključivo "Gasprom" - ističe Zorana Mihajlović-Milanović.

Pogledajte još