Brisel sprema novi predlog za Kosovo

"Verujemo da imamo elemente za dogovor, ali i dalje radimo na tome da bi do njega došlo", rekla je za "Blic" Maja Kocijančić, savetnica za medije visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Ukoliko narednog utorka Beograd i Priština ne postignu dogovor, neće više biti vremena da nemački parlament odluči da Srbiji odobri datum za početak pregovora, a samim tim će nestati glavni razlog zbog kojeg se u Briselu vode intenzivni pregovori.

U tom slučaju, Beograd sada neće dobiti datum, pristupanje EU će biti odloženo do sledeće godine, a dijalog o Kosovu biće prekinut.

Konkretna rešenja i promene za sada se drže u tajnosti.

"Verujem da će 2. aprila biti postignut dogovor, jer će Beogradu biti garantovano da kosovske bezbednosne snage neće biti stacionirane na severu Kosova, a Srbi će dobiti kontrolu policije i veće nadležnosti za Zajednicu srpskih opština", rekao je za "Blic" Dušan Janjić, koga je Fondacija "Konrad Adenauer" angažovala da radi na predlozima rešenja.

Diplomatski izvori u Beogradu i u Briselu, s kojima je "Blic" kontaktirao, uvereni su da će biti dogovora i da Srbija neće propustiti šansu za evropske integracije.

Ocenjuje se da je svako oštro odbijanje dogovora više namenjeno srpskim glasačima, koji će uskoro na izbore, nego ozbiljna poruka Briselu, navodi "Blic" mišljenje sagovornika.

(Izvor: Blic, Novi magazin)

Pogledajte još