Oslobađajuća presuda u slučaju Bitići

U saopštenju se navodi da je odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda 18. januara 2013. donelo presudu kojom je odbilo kao neosnovanu žalbu tužioca za ratne zločine i potvrdilo prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu od 9. maja prošle godine.

Suđenje za pomaganje u ubistvu američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija počelo je u novembru 2006. godine, a saslušano je 105 svedoka.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u novembru 2010. godine prvostepenu presudu nekadašnjeg Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu po kojoj su Popović i Stojanović oslobođeni optužbi i naložio ponovno suđenje.

Prema optužnici, prvooptuženi Popović, zvani Pop, naredio je 8. jula 1999. drugooptuženom Stojanoviću da uhapsi braću Bitići nakon izlaska iz zatvora u Prokuplju, gde su odslužili kaznu zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SRJ iz Albanije.

Stojanović je, kako se navodi u optužnici, po naređenju Popovića, potom braću Bitići sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde ih je zatvorio, a sutradan, 9. jula 1999, u kasnim večernjim satima predao pripadnicima MUP-a Srbije koji su ih ubili.

Braća Bitići su ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, pored baze Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije.

Stejt department SAD zatražio je u maju prošle godine, povodom oslobađajuće presude u Beogradu u ponovnom suđenju za ubistvo braće Bitići, da se privedu pravdi odgovorni za ubistvo tih američkih državljana.

"Očekujemo da srpske vlasti bez odlaganja privedu pravdi sve pojedince sa svih nivoa koji su odgovorni za njihovu smrt. Ovo će ostati u vrhu prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom", pisalo je u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

(Izvor: Beta, RTS)

Pogledajte još