Raste broj abortusa među udatim ženama

Prema rečima dr Biljane Živaljević, specijaliste ginekologije, da bi se ovakav trend prekinuo, potrebna je kontinuirana edukacija o kontracepciji, ne samo adolescenata, nego i cele populacije koja je u reproduktivnom periodu.

Pored edukacije o redovnoj kontracepciji, koja je neophodna kod redovnih seksualnih odnosa, potrebno je edukovati žene i o hitnoj kontracepciji kao posebnoj terapijskoj opciji, ukoliko se desi da neka od redovnih metoda kontracepcije omane.

- Redovna kontracepcija podrazumeva kontraceptivne tablete koje se uzimaju najčešće u režimu 21 dan i 7 dana pauze, ili kondom, vaginalni prsten, materični uložak (spiralu), kao i druge brojne metode koje se uzimaju pre početka seksualnog odnosa. Za razliku od redovnih metoda, metoda Hitne kontracepcije uzima se nakon rizičnog odnosa u kom nije korišćena redovna kontracepcija ili je ona 'zakazala', na primer, ako je pukao kondom ili propuštena pilula za redovnu kontracepciju. Primarni mehanizam dejstva ove metode je da spreči ili odloži ovulaciju, ili da spreči implantaciju oplođene jajne ćelije u zid materice. Ove tablete štite samo od polnog odnosa koji se desio u poslednjih 72 ili 120 sati, i ne pružaju zaštitu od neželjene trudnoće unapred, stoga je neophodno zaštititi se za sve polne odnose koji slede, do pojave prvog menstrualnog krvarenja, primenom mehaničke kontracepcije, npr. kondomom. Bitno je naglasiti da tablete za Hitnu kontracepciju nisu abortivna sredstva i neće imati uticaj na već ostvarenu trudnoću.- istakla je dr Živaljević.

U Velikoj Britaniji raste broj abortusa među udatim ženama koje već imaju dete, dok je procenat tinejdžerskih trudnoća pao na najniži nivo ikada zabeležen čineći tek 10 odsto trudnoća u jednoj godini.

U isto vreme, broj žena koje imaju preko 40 godina, a koje zatrudne je skočio za skoro četiri odsto za godinu dana, što je najveći rast za bilo koju uzrasnu grupu- saopšteno je iz britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Prema pomenutom istraživanju, jedna od 10 udatih žena u kasnim tridesetim je abortirala u 2011. godini, što je nešto više od devet odsto nego pre dve godine ranije. Među udatim ženama u ranim tridesetim, 6,1 odsto svih trudnoća završilo se abortusom, a to je porast od 5,4 odsto u ukupnom broju u roku jedne godine.

Pogledajte još