Guglajte svoje ime, to je vaša digitalna lična karta

Gugl je pre nekoliko godina objavio podatak kako je svaki drugi korisnik barem jedanput ukucao svoje ime u pretragu kako bi proverio šta drugi pišu o njemu. Stvari su se u međuvremenu promenile.

Kako smo guglali sami sebe, tako su i drugi počeli da nas guglaju. Sve ono što su drugi pisali o nama, ali i ono što smo sami ostavljali po društvenim mrežama ili forumima, postala je naša digitalna lična karta koja nam vrlo lako može zadati dosta briga.

Šta kriju forumi?

"Barem jednom nedeljno ukucam svoje ime u pretragu da proverim ša će se o meni pojaviti. Zadnji put kad sam to uradila među prvih pet linkova pojavili su se postovi sa jednog foruma na kojem je neko napisao gomilu tračeva o meni i mom poslu. Ja sam jedna od onih koji na internetu proveravaju imena sadašnjih, ali ipotencijalnih budućih zaposlenih, i znam da će i mene neko proveravati", komentariše jedna menadžerka.

Poslodavci će vas proveriti

Mogućnost da će vas guglati vaš šef itekako je velika. Gotovo polovina poslodavaca proverava profile zaposlenih na društvenim mrežama. Možda ste i čuli za slučaj da je žena napisala na Fejsbuku kako se oseća na poslu i dobila otkaz.

Ono što je na internetu, ostaje na internetu

Nažalost, na takav sadržaj gotovo da ne možete da utičete. Gugl ili Jahu ne odgovaraju za sadržaj koji je objavio neko drugi. Jedini svetao primer je Srbin koji je uspeo da ih dobije na sudu i dobro naplati odštetu, zbog pogrešnog imidža koji je o njemu stvoren.

Izvor: Kurir

Pogledajte još