U Srbiji nam prodaju i hranu koja nije za ljude

Na tržištu se nalaze i prehrambeni proizvodi koji ne ispunjavaju osnovne zahteve u pogledu mikrobiološke ispravnosti, uz tendenciju pada kvaliteta pod uticajem smanjene kupovne moći stanovništva i "izgubljenog" sistema kontrole, kazao je Bogosavljević.

Učestvujući u debati "Kvalitet hrane, zdravlje građana i odgovornosti vlasti" Bogosavljević je istakao da je sistem kontrole u Srbiji dosta efikasno funkcionisao u periodu kada su inspekcije imale veća ovlašćenja i viši stepen koordinacije, uz sistemsko praćenje onog što se dešava.

Zdravlje građana se pogoršava zbog problema kvaliteta hrane, a beleži se znatno povećanje nezaraznih bolesti kao posledice neadekvatne ishrane, kazao je Bogosavljević na skupu koji su organizovali Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrić Ebert fondacijom uz podršku Narodne banke Srbije.

Naglasio je i da imamo obavezu da analiziramo problem sa svih aspekata, ocenjujući da najveću odgovornost za trenutno stanje snosi vlast, ali i drugi - biznis sektor, organizacije potrošača.

Osvrnuvši se na nedavnu aferu sa aflatoksinom, Bogosavljević je rekao da su u toj situaciji na površinu isplivale nespremnost i sve slabosti, kako sistema kontrole, tako i biznis sektora, i tvrdi da će ukupna šteta od te afere biti veća od 50 miliona evra, i da će nam se umesto da iskoristimo komparativne prednosti, cela ta situacija vratiti kao bumerang.

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović istakao je da je Srbija u procesu evropskih integracija preokupirana pre svega političkim pitanjima, dok teme kao što je bezbednost hrane ostaju po strani.

Mićunović je kazao da "nismo dorasli zajedničkom tržištu za koje se pripremamo", dodajući da moramo ispuniti sve tražene standarde, a kao "lek" za bolju i ispravniju hranu vidi konkurenciju, ojačanje inspekcijskih službi, edukaciju proizvođača.

Narodni poslanik Zaharije Trnavčević mišljenja je da svaki proizvođač hrane u Srbiji treba bar jednom godišnje da pribavi atest da je sve u skladu sa EU, jer "ono što je zdravo za kupce u EU, dobro je i za nas".

Predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević je istakao da sistem kontrole "treba vratiti u zakonske okvire" i u kontrole više uključiti državne laboratorije, umesto privatnih kao što je to sada slučaj.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još