Lornino ćutanje

U želji da sa svojim dečkom otvori snack-bar, mlada Albanka Lorna živi u Belgiji i dolazi na ideju da sprovede uvrnuti plan sa Fabiom. Fabio je organizovao venčanje iz interesa sa Klodom. Venčanje joj dopušta da dobije belgijski pasoš i da se posle toga uda za ruskog bosa koji je spreman da plati veliku sumu novca. Da bi drugo venčanje bilo moguće, Fabio planira da ubije Kloda. Da li će Lorna progovoriti? 

Glavna glumica, Arta Dobroši, dolazi sa Kosova i izabrana je među 100 glumica koje su se pojavile na kastingu. Pre samog kastinga na francuskom je znala tek nekoliko reči, i to uglavnom dane u nedelji. Režiseri su je videli u dva albanska filma, nakon čega provode s njom vreme u Sarajevu, gde Arta živi, snimajući je u svakodnevnim aktivnostima. Izabrana je zbog svoje prirodne lepote i spontanosti. 

Film "Lornino ćutanje" osvojao je nagrade i niz nominacija, među kojima su i: Kan 2008 - Najbolji scenario, nominacija za Zlatnu palmu; Evropske filmske nagrade 2008 - Najbolja glumica: Arta Dobroshi.

Pogledajte još