Dačić: Nijedna odluka o Kosovu neće biti doneta bez Vučićeve saglasnosti

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija sa svakim novim pregovorima o Kosovu ima slabiju pregovaračku poziciju i da se zbog protivljenja Prištine da zajednica srpskih opština dobije izvršna ovlašćenja postavlja pitanje da li će ta institucija Srba u pokrajini uopšte biti osnovana.

Dačić je novinarima u parlamentu rekao da se na Kosovu danas ne primenjuje čak ni plan Martija Ahtisarija u vezi sa pravima Srba i da bi se i za njega trebalo boriti.

"Srbija je spremna na dogovor, to nije sporno, ali Srbi na Kosovu i Metohiji treba da imaju zajednicu sa ovlašćenjima koja neće biti protokolarnog tipa", rekao je Dačić na pitanje poslanika Srpskog pokreta obnove o pregovorima u Briselu.

Premijer je rekao da Priština nema kontrolu nad severom Kosova i da Srbija ne želi da se to pitanje rešava u skladu sa kosovskim zakonima već smatra da je potreban poseban politički dogovor.

"Potreban je poseban politički dogovor i plan za rešenje problema, nisam čuo da se nijednom drugom regijom kao što je sever (Kosova) bavi čitava medjunarodna zajednica", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da nijedna odluka o Kosovu neće biti doneta bez saglasnosti prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i najavio da će sutra biti održana sednica državnog vrha posvećena pregovorima u Briselu.

"Izmedju mene i njega (Aleksandra Vučića) postoji apslutno jedinstvo i tako će biti i 2. aprila. Odluke ćemo doneti ili zajedno, ili nikako", rekao je Dačić odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu.

Dačić je najavio da će sutra biti održana još jedna sednica državnog vrha uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine 2. aprila u Briselu .

Dačić je negirao da je srpskoj delegaciji u Briselu ponuđen papir o kojem spekuliše javnost.

Taj papir i ne postoji u formalno-pravnom smislu, to je jedan pokušaj da se rezimira šta je dogovoreno. Taj papir je apsolutno besmislen, ne sadrži sustinske stvari. To je jedan podkušaj da se dogovorimo bar oko nekih okvira”, naveo je Dačić.

Premijer je naglasio da srpski pregovarači nemaju nikakvih razloga da kriju sve ono što se od njih traži I poručio da “nikakvih tajnih papira neće biti, niti tajnih obaveza koje će biti preuzete”.

Beta

Pogledajte još