Realnost Afrike na Festivalu "Cinema City"

Selekcija "Democracy / Export-Import“ ovogodišnjeg izdanja Festivala "Cinema City" (od 6. do 14. juna u Novom Sadu) predstavlja izbor dokumentarnih filmova koji predstavljaju potresna svedočanstava o kršenju ljudskih prava u Africi

Kako se navodi u saopštenju Festivala "Cinema City", "program "Democracy/ Export-Import" proistekao je iz želje da se, uz upotrebu simplifikovanog Internet jezika, ukaže na činjenicu koliko se danas, u veku ubrzanog tehnološkog razvoja i protoka informacija u delićima sekunde, i sam pojam "demokratija" simplifikovao, udaljio od svoje suštine i osnovnog značenja, postao predmet političke uvozno-izvozne "trgovine", povod za ratove, kršenje osnovnih ljudskih prava, izgovor i igračka u rukama moćnika."

Ovogodišnje izdanje programa "Democracy/ Export-Import" u fokus stavlja realnost Afrike i predstavlja filmove: "Cvećarski posao" (Blooming Business), Tona van Zantvorta – poetski dokumentarac o kenijskim zatočenicima enormno porasle globalne cvećarske industrije; film "Cveće Ruande" (Flowers Of Rwanda) Davida Munjoza – koji snažno i direktno otvara mnoga pitanja o mogućnostima suživota žrtava i počinilaca surovih ubistava tokom genocida u Ruandi pre 14 godina i "Bogati brat" (Rich Brother) Inse Onken – kao višeslojan, uzbudljivi portret kamerunskog imigranta u Evropi, čija je jedina šansa za opstanak, ostvarenje minimalnih prava i asimilaciju, nada da će postati bokser i osvojiti titulu. 

Ovim filmovima, ravnopravno se pridružuje i vrhunski realizovan dokumentаrni film "Burma –izveštavanje iz zatvorene zemlje" (Burma VJ – Reporting from a Closed Country), Andersa Ustergarda, kao eksplicitan dokument o kršenju ljudskih prava u miljeu diktatorskog režima.

(old_image) - Sva četiri filma zajedno u epicentar programa "Democracy/ Export- Import" stavljaju ljudsko iskustvo, a ono je zasnovano na borbi za preživljavanje u svetu koji bi trebalo da bude fer i ravnopravan – a nije, u svetu u kojem bismo se svi osećali slobodnim – a nismo. Filmovi koji o tome govore ujedno podsećaju i na ljudsku dobrotu i nose sa sobom i poruke nade. Opiru se žanrovskim klasifikacijama. Ne samo zbog različitih estetskih pristupa, metodoloških okvira ili ideoloških pravaca njihovih autora, već pre svega zato što u dokumentarnim filmovima slike nose sopstvenu istinu, nezavisnu od uslova i namera u trenucima dok su snimane - kaže selektorka ovog programa Festivala "Cinema City", Dubravka Lakić.

Selekcija "Democracy/ Export- Import" jedan je od paralelnih programa Festivala "Cinema City", u okviru kojih će ove godine biti predstavljeni i muzički filmovi u selekciji "Planet Rock", najbolji regionalni filmovi po izboru Sarajevo Film Festivala, Lektira filmske komedije, kao i najnovija ostvarenja atraktivnih svetskih kinematografija – "Respekt to Turkey" i "Novi Latino film". Za ljubitelje žanrova "Horror" selekcija predstavlja Godzila filmove po izboru našeg poznatog strip umetnika Zorana Janjetova, a publika će biti u prilici da upozna dela francuskog novog talasa kao i čuvenog autora animiranog filma Bila Plimptona.

Pogledajte još