Preko potrebni donatori organa

Ministarka je izjavila da su Srbiji preko potrebni donatori organa i navela da donatorske kartice ima 80.000 ljudi, a u Hrvatskoj ih je dva miliona.

"Donatorstvo treba da bude na višem nivou, sporo se menja svest ljudi. Napravljeni su koraci u tom pravcu i Ministarstvo zdravlja, zajedno sa nevladinim sektorom, radi na tome", kazala je ministarka odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

Kao primer stanja u zdravstvu Đukić-Dejanović je navela da se u Srbiji za zdravstvo izdvaja 250 evra po stanovniku, a u Hrvatskoj triput više.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić je predložio formiranje fonda za finansiranje lečenja teško obolelih za koje u Srbiji nema leka. Podsetio je da su neki građani umrli čekajući novac za lečenje.

Podsetimo, čekajući da građani skupe novac za operaciju srca, pre više od mesec dana preminula je dvadesetčetvorogodišnja Kragujevčanka Danica Ćirković.

Đukić-Dejanović je napomenula da o lečenju u inostranstvu postoji pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i da vrlo skupe intervencije treba rasporediti ravnomerno, bez diskriminacije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još