Papa Franja ritualno prao i ljubio noge zatvorenicima

Misa je održana u zatvoru Kazal del Marmo u severozapadnom delu Rima, gde kaznu služi 46 muskaraca i žena. Većina njih su Romi ili imigranti iz Severne Afrike, a Vatikan je ranije saopštio da 12 odabranih za obred ne moraju obavezno da budu katolici, preneo je AP.

Vatikan i italijansko Ministarstvo pravde, ipak su ograničili pristup medijima ovom događaju, jer su zatvorenici maloletni.

Kako je objavio radio Vatikan, papa Franja rekao je zatvorenicima da je Isus oprao noge svojim apostolima, kao gest dobrote.

"Ako je Gospod oprao noge svojim apostolima, mi treba da činimo isto", rekao je papa.

Veliki četvrtak, uoči Uskršnjeg praznika koji za katoličke vernike ove godine pada u nedelju, 31. marta, papa će provesti u zatvoru Kasal del Marmo u severzapdnom delu Rima, umesto, kako je to do sada bilo uobičajeno, u bazilici Svetog Jovana Lateranskog.

Papa će sutra u bazilici Svetog Petra govoriti o Stradanju Hristovom - priču o poslednjim satima života Isusovog, a potom održati i predavanje o hiljadama hrišćana koji su mučeni u Koloseumu u vreme rimske ere.

Kako je najavljeno, papa će učestvovati i u nošenju krsta, za razliku od svog prethodnika koji je tu ceremoniju uvek pratio ispod nadstrešnice Koloseuma.

Papa će u subotu prisustvovati večernjem uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra.

U nedelju, papa će tradicionalno Uskrs proslaviti sa, kako se očekuje, desetinama hiljada hodočasnika na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Kurir, Fonet

Pogledajte još