Katastrofalna situacija u Srbiji: 50.000 ljudi radi a ne prima platu

U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća kažu da, prema poslednjim podacima, 97.000 firmi uplaćuje samo poreze i doprinose, a ne isplaćuje plate, 13.000 isplaćuje i plate i doprinose, a 7.000 firmi ne plaća ni državi ni zaposlenima.

"Ono što sledi jeste da će firme sve teže isplaćivati čak i poreze i doprinose. A ako ne isplate 97.000 plata, direktno će smanjiti i tražnju", kaže za “24 sata” Milan Knežević, predsednik Asocijacije.

Zlatko Vidanović, radnik Građevinara iz Niša, 11 meseci nije od firme primio ni dinar, a ukupno potražuje čak 49 zaostalih plata. Kako kaže, radio je kao vozač 37 godina, ali pošto je sudskim putem prodato svih 30 firminih kamiona, prešao je u službu održavanja. Od 2008. nije mu isplaćeno oko milion dinara. Sada je jedan od 82 radnika ovog preduzeća u restrukturiranju koji ne primaju plate, ali svakoga dana dolaze na posao. Sa suprugom preživljava od njene penzije od 20.000 dinara.

"Supruga je radila u "Jastrepcu“, pa i njoj duguju 45 plata, ali je bar ostvarila pravo na penziju pa imamo neki prihod. Sreća te nismo veliki potrošači. Platimo račune i imamo za najosnovnije. Meso na trpezi se meri gramima kada ga ima, u goste ne idemo, niko nam ne dolazi jer nemamo ni za kafu. Kad idemo u posetu kod unučića, natežemo se da im kupimo po čokoladu", očajan je Vidanović.

Prema Kneževićevim rečima, i stupanje na snagu Zakona o ograničenju rokova plaćanja doprineće kašnjenju plata. Firme će, tvrdi on, najpre izmirivati obaveze prema poveriocima, a plate za građane će biti u drugom planu.

Izvor: 24sata

Pogledajte još