Počinje Superliga: Borba za titulu i izlaz na Jadran

Titulu brani jedanaestostruki uzastopni prvak ekipa Partizana, koja ove sezone igra sa podmlađenim timom, a za razliku od prethodnih godina velike šanse da se nađu na pobedničkom postoju imaju Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca.

Pored trija iz Jadranske lige, u Superligi Srbije takmičići se i Vojvodina, Mega Vizura, Metalac, Konstantin i Sloboda.

Od 2006. godina i raspada zajednicke države Srbije i Crne Gore, košarkaška liga je podeljena u dva dela. Prvi deo igraju svi klubovi koji su izborili mesto u njoj, izuzev učesnika Jadranske lige. U drugom delu, Superligi, priključuju se timovi koji su igrali u regionalnom takmičenju i najboljeplasirani timovi iz Košarkaške lige Srbije.

Četiri prvoplasirane ekipe Superlige izboriće plasman u plej-of, a titulu šampiona dobiće tim koji prvi dođe do tri pobede.

Klubovi iz regionalne lige neće nastupiti u najjačim sastavima, jer su zbog pravila Košarkaškog saveza Srbije o dozvoljenom broju stranaca, morali da se odreknu usluga pojedinaca.

Partizan će drugi deo sezone igrati bez Drua Gordona, koji će karijeru nastaviti u italijanskom Sasariju, dok je šansu dobio Francuz Žofri Lovrenj.

Crvena zvezda u Superligi ne računa na Makedonca Predraga Samardžiskog, a u sastav crveno-belih vraćen je Elton Braun. Zvezda je u prvi tim prekomandovala i plejmejkera FMP-a Dejana Đokića.

Radnički je imao najviše stranaca, pa je samim tim imao i najviše problema sa registracijom igrača. Kragujevčani neće moći da računaju na centre Metjua Brajana Emeninga i Kajla Vizera, a umesto njih stilgli su domaće snage Uroš Nikolić iz MZT - a i Vladimir Vuksanović iz Vršca.

Najatraktivnija pojačanja doveo je valjevski Metalac, koji će u Superligi igrati sa Slavkom Vranešom i Vladimirom Dašićem.

Vojvodina je odlučila da pojača centarsku liniju. U redove Novosađana stigli su bivši krilni centar FMP - a Nikola Marković i nekadašnji reprezentativac i "petica" Zvezde Mile Ilić.

Jedina promena u timu Mega Vizure, koja će domaće mečeve igrati u Kruševcu, je dolazak Luke Drče iz kazahstanske Astane.

Konstantin i Sloboda nisu menjali igrački kadar, dok je ekipa iz Niša smenila Boška Đokića, pa će ekipu u eliti voditi njegov pomoćnik Marko Cvetković.

Parovi prvog kola Superlige Srbije:

petak: NOVI SAD: Vojvodina - Metalac (20.15)

subota:
BEOGRAD: Partizan - Mega Vizura (17)
UZIČE: Sloboda - Crvena zvezda (19)
NIŠ: Konstantin - Radnicki (20)

Pogledajte još