Završen sastanak državnog vrha: Situacija dramatična kao pred Dejton i Rambuje

Sastanak u Predsedništvu počeo je nešto posle 12 časova, i trajao je nešto više od sat vremena. Prisutni su bili Nikolić, Dačić, Vučić, Grubješić i Mrkić.

"Nalazimo se u dramatično teškom trenutku, kao pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu. Državni vrh će biti u neprekidnom zasedanju do pregovora", rekao je savetnik predsednika.

On je dodao i da će deelgacija Srbije koja će 2. aprila otići u Brisel biti određena i saopštena tek u ponedeljak".

"Politička odgvornost biće podeljena između svih činilaca", rekao je Đurić i ocenio da se Srbija nalazi "u dramatično teškoj poziciji" i da će se zemlja i građani suočiti sa teškim posledicama bez obzira kakav bude ishod pregovora u Briselu.

Kako javlja izveštač B92, osim Đurića iz Predsedništva još niko nije izašao.

Premijer Ivica Dačić je sastanak najavio u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja.

Državni vrh se već jednom sastao u ponedeljak i nakon te sednice poručio da će na novu rundu dijaloga delegacija Srbije otputovati s preciziranim nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je izjavio da je na tom sastanku definisano devet kriterijuma na osnovu kojih će srpski pregovarački tim odlučiti da li je prihvatljivo ono što bude kao predlog izneto na sto. Drecun je, gostujući na TV B92 u sredu, istakao da ti kriterijumi nisu ništa novo.

Danas se očekuje i da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić donese odluku o tome hoće li prisustvovati novoj rundi razgovora u Briselu 2. aprila, nakon što mu je, kako su objavili neki mediji, stigao poziv od SAD i EU.

Međutim, kako saznaje B92, Vučić traži da tom sastanku prisustvuje i neko od ministara inostranih poslova najuticajnijih zemalja EU, poput šefova diplomatije Nemačke ili Velike Britanije, koji bi bili dodatni garant i podrška u cilju postizanja dogovora.

Izvor: B92

Pogledajte još