Amfilohije: EU nastavlja Muratovu tiraniju

On je trenutnu situaciju u pokrajini uporedio sa "petovekovnom otomanskom tiranijom".

Amfilohije je na skupu "Njegošev kosovski zaplet", rekao da je Njegoš bio i ostao "proročka savest" kako za Srbe svog vremena, tako i za Srbe uopšte, ali i celu Evropu, jer je njegovo opredeljenje bilo "kosovsko-zavetno".

Njegoš je, kako je istakao mitropolit Amfilohije, jedna od najznačajnijih ličnosti u našoj dugovnoj, filozofskoj, crkvenoj, bogoslovskoj i narodnoj istoriji i biću, a njegova državnička vizija je bila vizija obnove Dušanovog carstva.

Za Njegoša, prema Amfilohijevim rečima, Kosovo nije prosto grobnica, nego i živonosni grob za budućnost.

Mitropolit je, govoreći o bombardovanju SRJ 1999. godine, rekao da je sve što se događalo u vreme Drugog svetskog rata i od 1945. do 90-ih godina, bila priprema za bombardovanje i ponovno odsecanje Lazareve glave - Kosova, od njegovog tela, odnosno ostatka Srbije.

"Bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije, koja i danas traje kao podloga takozvane nezavisnosti, jeste opredeljenje Evrope za nastavak Muratovske tiranije i petovekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom", rekao je Amfilohije.

On je na tribini u Kolarčevoj zadužbini naveo da "aktuelna srpska vlast kao da je ostala bez Lazarevog, Karađorđevog, Miloševog i Njegoševog duha", pa "kaže da spasava što se spasiti može" i "proglašava da je Kosovo izgubljeno žrtvujući sebe i svoju žilu kucavicu - Kosovo, za evropsku činiju sočiva".

"Žrtvovanje svoje žile kucavice za evropsku činiju sočiva ili za evropske integracije sadašnja vlast kao da prodaje, kao da se našla u opasnosti da proda obraz i veru za večeru. Kao da će tu činiju sočiva i dobiti. Kao da Zapadna Evropa nudi nešto više Srbiji nego Murat pre 620 godina", rekao je Amfilohije.

Skupu koji je organizovao Fond "Slobodan Jovanović" prisustvovali su, pored ostalih, akadamik Matija Bećković, lider DSS Vojislav Koštunica i drugi funkcioneri te partije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.