Istina o čuvenoj hrišćanskoj relikviji

Vekovima stara tkanina, jedna od najvažnijih hrišćanskih relikvija, sadrži otisak lica osobe koja je preživela raspeće.

“Ne postoji portret Isusa Hrista pa je ovo najpouzdaniji prikaz koji imamo”, tvrdi Ras Brolt, predsednik organizacije koja se bavi istragom i promocijom pokrova kako bi upoznala što više ljudi sa ovom zaostavštinom.

Pokrov je poslednji put bio izložen za javnost 2010. godine, a gledaoci su u direktnom televizijskom prenosu mogli da ga vide davne 1973. godine.

Javno predstavljanje svojevrstan je poklon prethodnog pape Benedikta XVI katoličkoj crkvi. Međutim, rasprava o tome da li je u pitanju lik Hrista ili ne još uvek je aktuelna, prenose brojni mediji.

Do sada su naučnici više puta utvrđivali verodostojnost pokrova. Poslednji u nizu su profesor Đulio Fanti i novinar Saverio Gaeta, koji su nedavno objavili knjigu “Misterija pokrova” (Il Mistero della Sindone). Njih dvoje u knjizi su predstavili istraživanje Univerziteta u Padovi u okviru kojeg je analizom infracrvenih zraka utvrđeno da pokrov zaista datira iz vremena koje se povezuje sa Hristovim životom.

Brolt ipak tvrdi da razne spekulacije ne dokazuju niti opovrgavaju išta, jer šta god da se dokaže o pokrovu, ne bi trebalo da poljulja vernike.

“Pokorv nikada ne bi trebalo da zameni ili poljulja veru. Mislim da nikada sa sigurnošću nećemo moći da utvrdimo da li je tkanina zaista autentičan materijal koji je prekrivao Isusovo telo jer nemamo DNK da to dokažemo”, smatra Brolt.

Pokrov trenutno pripada Vatikanu, iako katolička crkva nikada nije zauzela jasan stav o njegovoj verodostojnosti. Relikvija se čuva u specijalno klimatizovanoj prostoriji u Katedrali Sv. Jovana Krstitelja u Torinu.

(Izvor: B92)

Pogledajte još