Ukida se pretplata za RTS

Kako piše Danas, pošto se nedavno usprotivio predlogu da se pretplata za RTS naplaćuje preko poreza na imovinu, prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić odlučio je da će se javni servis Srbije u naredne tri godine finansirati isključivo iz budžeta, objašnjava izvor Danasa.

Kako objašnjava sagovornik Danasa, Vučić je obavestio one koji učestvuju u pisanju zakona o elektronskim medijima da pretplatu treba ukinuti i da ne treba uvoditi nove namete građanima, već da će se javni servis finansirati iz budžeta dok se ne pronađe bolje rešenje.

Prema rečima izvora Danasa, nakon odluke da se javni servis finansira iz budžeta, ostaje da se reši pitanje na koji način će biti garantovana nezavisnost uređivačke politike RTS i RTV. Protiv ovog predloga su Republička radiodifuzna agencija (RRA), ali i generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, koji je nedavno izjavio da bi „možda najbolje bilo da se javni servis u narednim godinama delom finansira iz budžeta“. Ranije je najavljeno da bi nacrt zakona o elektronskim medijima do kraja aprila trebalo da bude upućen na Vladu Srbije.

U stručnoj medijskoj javnosti, međutim, postoji mišljenje da će se nakon tri godine budžetskog finansiranja teško vratiti na sistem pretplate ili drugi vid plaćanja.

Medijima je u SNS početkom marta rečeno da je lider naprednjaka Aleksandar Vučić protiv predloga da se pretplata za RTS naplaćuje uz uplatnice poreza na nekretnine, nakon čega je Ministarstvo kulture odustalo od te ideje. Ne treba zaboraviti i da bi se ukidanjem pretplate ujedno i ispunilo obećanje naprednjaka, čiji su predstavnici u izbornoj kampanji najavljivali da će to učiniti kada dođu na vlast.

Danas

Pogledajte još