Onom ko dokaže da Bog ne postoji 20.000 dolara

Kako prenosi Gardijan, on je iz tog razloga pokrenuo takmičenje Literal Genesis Trial, u nadi da će osnažiti kvalitet rasprave između kreacionista i evolucionista. Mastropaolo ulaže 10.000 dolara kao prilog, a jednak iznos mora da priloži i njegov protivnik, što znači da će pobednik zaraditi 20.000 dolara.

Argumentacija se ne bi odvijala na pravom sudu, već kroz alternativni oblik spora, takozvano mini-suđenje. Predstavljeni dokazi moraju biti "objektivni, valjani, pouzdani i kalibrirani".

"Evolucionisti nisu glupi ljudi, oni su bistri, ali su dovoljno bistri da znaju da ne postoji naučni dokaz koji mogu ponudi u ovakvom mini-suđenju", izjavio je naučnik koji tvrdi da evolucija ne može biti naučno dokazana: "Izgleda da u svemiru ne postoji ništa što evoluira, sve ide u potpuno suprotnom smeru", objasnio je on.

Mastropaolo je rekao da će napraviti listu potencijalnih sudija, ali da će se oko konačnog odabira sudija morati usuglasiti svi učesnici.

Većina naučnika danas pobija kreacionizam odnosno kreacijsku teologiju (verovanje da je Bog stvorio svemir i čoveka), dok je velika anketa 2012. godine pokazala da 46 posto Amerikanaca veruje u biblijsku verziju nastanka sveta.

Pogledajte još