Srbija četvrta u Evropi po konzumiranju alkohola

Procenjuje se da na globalnom nivou izmedju 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva čine alkoholičari, kao i da je muškaraca tri puta više od žena.

Na lečenje dolazi maksimalno izmedju 10 i 20 odsto od svih alkoholičara. U lečenju alkoholizma veoma važnu ulogu, pored terapije lekovima, ima psihoterapijski i socioterapijski tretman u klubovima lečenih alkoholčara, konstatovano je na Plenumu Zajednice klubova lečenih alkoholičara (ZKLAS), koji je pod nazivom "Ja i moje telo" održan u Srpskom lekarskom društvu.

"Alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svetu, odmah nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja, prava neinfektivna epidemija XXI veka i kao takav nanosi ozbiljnu štetu ne samo zdravlju obolelih, već i društvu u celini - kroz troškove lečenja, izgubljene radne dane, davanje novca - u proseku, srpsko domaćinstvo troši šest odsto svog budžeta na alkohol," izjavio je Vojin Popović, novi predsednik Zajednice i psihijatar-adiktolog sa Odeljenja za alkoholizam iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica".

Beta

Pogledajte još