Severinina poruka ženama

Četiri pesme su bile ključne za dramaturgiju koncerta. Posle uvoda ispunjenog brzim hitovima sa poslednjeg albuma, „Mili moj“ je dovela do prvog prisnijeg kontakta sa publikom. Severina se vrti na barskoj stolici okupana crvenim svetlom, peva polako, naglašava svaku reč, pauzira i uvodi publiku u emocionalni dijalog koji je zaista teatarski. Svesna da je puna Arena prati ne boji se da pravi duge, veoma duge pauze između stihova jer zna da će publika svojim glasovima, konkretno parolama „Seve mi te volimo“, prekinuti tenziju. Poljubac sa plesačicom na kraju, ala Madona, ispraćen je ovacijama. Severina i kada „pozajmljuje“ čini to na svoj način.

Izvođenje pesme „Dobrodošao u klub“ režirano je tako da asocira na manifest. Severina stoji na stolu, nepomična je, kao marioneta, opoziciju njenoj statičnosti stvaraju teatralni, prenaglašeni pokreti retko dobre plesne grupe. Svaki stih koji peva u ovoj pozi dobija nekakav svečan ton kao da se izgovara samo jednom ali za sva vremena.

Balada „Grad bez ljudi“, kada se vine visoko iznad podijuma, predstavlja kulminaciju koncerta. Nekoliko minuta, nakom poslednjeg takta, Severina i dalje ćuti što publiku baca u trans. Tada, gotovo u suzama, izgovara poruku koncerta. Budući da je sve posetioce već nekoliko puta prošetala od patnje do radosti, od derta do veselja, pevačica šalje poruku ženama. Svim ženama koje su napuštene, same, ostavljene ili prevarene. Ženama svih generacija. Nakon što je na sceni odgrala sve ženske uloge – zavodnicu, koketu, ranjenu, ljubomornu, osvetoljubivu, gnevnu, lakomislenu, razočaranu ženu – ona izgovara prozni prevod svoje muzike i igre. Neverovatno je koliko i najopreznije pisanje o tome može da zvuči patetično i koliko sve to, dok se posmatra na sceni, nema nikakve veze sa patetikom. Severina je dovoljno talentovana da sve svoje uloge odigra bez izveštačenosti.

„Tridesete“ donose svojevrsnu katarzu. Reč je o poslednjem delu koncerta kada je sve već „proživljeno“. Sve što je Severina zamislila. Stihovi su setni, ali kod Severine tuga nikada nije ona neopoziva, balkanska, ona koju ima poslednju reč. I kada je najtužnija od nje se može očekivati da namigne i isparodira čitavu stvar. Na kraju ona ipak „samo peva“ a suština je u tome da svaka noć može biti „dobra“.

(old_image)

Pesma čiji je refren „ovo će biti dobra noć predosećam“ ostavljena je za sam kraj, kao najveći hit sa aktuelnog albuma, ali i simbolički na pravi način zatvara koncert. Uprkos svemu, Severina je komičarka. U intervjuu koji je povodom koncerta dala za B92, konstatovala je da se ni voditeljka ni ona nijednog trenutka tokom razgovora nisu nasmejale. To je odraz njenog entuzijazma, večnog iznalaženja novih šansi. Nijedan potop nije dovoljno razoran da stvari uništi sasvim.

Za razliku od folklornog šarenila njenog prvog koncerta u Areni, održanog pre nekoliko godina, šarenila koje je odgovaralo muzici koju je uradio Goran Bregović, „Dobrodošao u klub“ je elegantna, zakopčana i na sasvim drugačiji način dinamična predstava. Tu se sa neverovatnom lakoćom klizi od statike do pokreta, od scenske usamljenosti do gomile koja koreografijom svakoj numeri stvara adekvatnu, nepogrešivu atmosferu. Sa koliko dovitljivosti je Tomaž Pandur celokupnu dramu „svalio“ na glavnu junakinju pomažući joj sitnim ali izuzetno rečitim efektima vidi se u kratkoj sceni kada zavesa pleše sa Severinom prateći ritam muzike i pokrete pevačice. Takođe, bio je ovo odličan primer smislene upotrebe plesača koji su svaki trenutak na podijumu proveli sa idejom da „priču“ učine jasnijom a ne da bi popunili prostor i stvorili privid nekakvog dešavanja. Kad god je trebalo, Severina je ostajala sama na sceni.

(old_image)

Koncert „Dobrodošao u klub“ predstavlja Severinin najozbiljniji scenski nastup do sada. Njegov dramski kvalitet obavezuje na gledanje od početka do kraja. Kreacije Marka Mitanovskog naglasile su svečan ton čak i u kabaretskim delovima. Severina tokom tih dva sata nije bila pevačica koja je došla da zapali masu ili šoubiz zvezda koja se razmeće širinom videobima. Ispričala je priču. I svi su je shvatili ozbiljno.


Fotografije sa Severininog koncerta možete da pogledate ovde.

Pogledajte još