Vežbajte disanje - umanjite stres!

Jutarnje disanje

Navijte alarm 10 minuta pre nego što je vreme da ustanete. Sedite u krevetu u udobnom položaju i držite oči zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz trbuha, kao da želite da zamaglite odgledalo. Zatim zatvorite usta i nastavite da udišete i uzdišete nekoliko minuta. Otvorite oči i dišite u tišini.

Disanje u vožnji

Kada putujete do posla ili se kod kuće pripremate da počnete da radite za stolom, pokušajte da obratite pažnju na svoje disanje. Ako ste u gustom saobraćaju stres se povećava i disanje postaje plitko. Udahnite kroz nos brojeći do tri, zadržite se za trenutak i izdahnite na tri. Dok dišete mislite u sebi “udah, ja sam mir, izdah, ja sam mir”

Disanje kao uzemljenje

Pre nego što započnete posao, postavite ton svog radnog dana. Sedite udobno s pravom kičmom, opuštenih ramena, usklađene glave i brade paralelne s podom. Stavite desnu ruku na trbuh. Udahnite u jamu trbuha, duboko u dijafragmu i osetite kako vam je dah gurnuo ruku. Dišite i osetite kako se dah širi telom.

Disanje za podizanje energije

Sedite pravo, otvorite usta i oblikujte zvuk zadihanosti menjajući kratke udahe i izdahe poput šteneta. Zatvorite usta i nastavite tim tempom disanja dopuštajući vazduhu da prolazi preko zadnje strane grla, te unutar i izvan nosa. Radite to 10 sekundi, pauzirajte i ponovite. Ako vam se vrti u glavi, prekinite s vežbom.

Disanje za kraj radnog dana

Kako biste završili radni dan, sedite pravo. Zatvorite oči. Neka vam pažnja bude usmerena na kičmeni stub. Zamislite da je na njegovom dnu bazen bele lave. Uz svaki izdah bela lava se penje prema gore. Zamislite da se širi u prostoru, odmah ispod trbuha, nastavlja prema srcu, području između obrva, glavi a zatim pri svakom izdisaju krene da se vraća nazad.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.