SAD: Izlilo se 10.000 barela nafte

Nakon što je u petak posle podne otkriveno curenje, "Ekson" je zatvorio naftovod Pegazus, koji može da transportuje više od 90.000 barela sirove nafte dnevno iz Pakote, u Ilinoisu, u Nederland, u Teksasu, navela je ta kompanija.

"Ekson" je saopštio da se na mestu izlivanja nalaze predstavnici državne vlasti i lokalni funkcioneri i da su ekipe za čišćenje do sada uklonile oko 4.500 barela nafte i vode, prenosi Rojters.

"Kvalitet vazduha ne ugrožava zdravlje ljudi, osim na samom mestu izlivanja, gde ekipe za čišćenje rade sa bezbednom opremom", poručio je "Ekson".

Američka agencija za zaštitu prirodne sredine je izlivanje stavila u kategoriju "ozbiljnog" i stanovnici 22 kuće su evakuisani posle incidenta.

Portparol ministarstva saobraćaja potvrdio je da je inspektor iz agencije za bezbednost naftovoda i štetnih materija otišao na mesto izlivanja nafte da bi utvrdio uzrok tog incidenta.

To je bio drugi slučaj izlivanja kanadske nafte u SAD. U sredu je voz sa sirovom kanadskom naftom iskočio iz šina u Minesoti i tom prilikom se izlilo 15.000 galona nafte.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još