Papa Franjo služio prvu Uskršnju misu

U poruci sa centralnog balkona na bazilici Svetog Petra istog, sa koga se prvi put pojavio pred vernicima kada je izabran za papu, on je pozvao i na rešavanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca i konflikata u afričkim zemljama.

Kao već osvedočeni zagovornik zaštite životne sredine, papa (76), bivši nadbiskup Buenos Airesa Horge Mario Bergoljo,koji je ime uzeo u čast Svetog Franje Ašiškog, zaštitnika siromašnih, ptica i životinja i prirode, osudio je pohlepu i “nemoralnu eksploataciju prirodnih resursa” i pozvao vernike da budu “čuvari” onoga što je stvoreno.

Poželevši mir celom svetu koji je još uvek podeljen pohlepom onih koji teže lakoj zaradi, on je takođe osudio sebičnost koja preti ljudskim životima i porodici i koja je oličena u trgovini ljudima, “najraširenijem obliku ropstva u 21. veku.”

Papa Franjo je govorio pred oko 250,000 vernika koji su došli da prisustvuju uskršnjoj misi i čuju njegovu poslanicu.

- Mir u Aziji i pre svega na Korejskom poluostrvu: neka nesporazumi budu prevaziđeni a duh pomirenja obnovljen – rekao je papa, povodom rastućih tenzija zbog saopštenja Severne Koraje da ulazi u “stanje rata” sa južnom Korejom, preneo je Rojters.

Poglavar Rimokatoličke crkve je prethodno služio i svoju prvu uskršnju misu kao papa na trgu Svetog Petra prepunom vernika iz čitavog sveta i ukrašenom sa više od 40,000 biljaka i cvetnih aranžmana.

On se sinoć na Uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra obratio nevernicima i katolicima koji su se udaljili od vere, apelujući na njih da “se približe” Bogu.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte još