Automobili prvi izvozni proizvod Srbije

Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u februaru zauzimali su dizel automobili snage do 1.500 kubika, sa 66 miliona dolara, dok su delovi i pribor za motorna vozila i prirodni gas sa po 111 miliona bili prvi uvozni proizvodi, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na drugom mestu izvozne liste su dizel automobili, sa više od 1.500, ali ispod 2.500 kubika, sa 32 miliona dolara, a na trećem mestu je izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove sa 31 milionom.

Nove spoljne pneumatske gume za automobile izvezli smo za 23 miliona dolara, sledi izvoz rafinisanog bakra sa 20 miliona, koliko je iznosio i izvoz automobila sa paljenjem svećicom, više od 1.000, ali ispod 1.500 kubika.

Na izvoz hula-hop čarapa otpada 17 miliona dolara, izvoz električne energije bio je 16 miliona, a poslednje mesto dele prženi piriti gvožđa, kao i lekovi za maloprodaju, sa po 15 miliona dolara u izvozu.

Na trećem mestu uvozne liste su lekovi za maloprodaju sa 33 miliona dolara, gasna ulja smo uvezli za 29 miliona, a uvoz herbicida iznosio je 25 miliona.

Sledi uvoz dizel automobila sa više od 1.500, ali ispod 2.500 kubika, sa 21 milionom dolara, dok je na uvoz mobilnih telefona potrošeno 16 miliona.

Uvoz električne energije iznosio je 14 miliona dolara, kutije, sanduke i gajbe od plastike uvezli smo za 11 miliona, koliko otpada i na uvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.