Beograd uzvraća udarac

Ovo je radio od kada zna za sebe. To je jednostavno bio deo jutarnjeg rituala, posle jutarnje kafice, čašice rakije, a pre kupovine dnevnih novina. Međutim, ovog atipičnog jutra, nakon što je izbacio svoju gustu, elastičnu - i za njegove godine mladalačku - pljuvačku iz usta, još pre nego što je ona dodirnula beton, na glavu mu je pljusnuo golubiji izmet. Građanin Starčević je besno pogledao ka nebu i opsovao, a zatim obrisao sedu kosu sportskom stranom novina. „Ionako ovi naši samo gube“ – progunđao je sebi u bradu.

Zatim je zgužvao novine i bacio ih na trotoar. Već sledećeg trenutka, sa prvog sprata obližnje zgrade na glavu mu se sručio ceo naramak stare hartije, uvezane kanapom. Što od udarca, što od iznenađenja, građanin Starčević je pao, pravo u pljuvačku koju je malopre ponosno izbacio iz sebe i sav se umazao. Ovo ga je strašno naljutilo. Ustao je, otresao se i produžio dalje svojim putem, preteći mlatarajući rukama ka terasi na prvom spratu sa koje je, sumnjao je on, izvršen ovaj mučki pokušaj ubistva hladnim štamparskim olovom i celulozom.

Istog dana, vraćajući se iz kafane, građanin Starčević shvatio je da je treće pivo, popijeno posle čorbastog pasulja sa rebarcima, ipak bilo prekobrojno. Opterećivalo mu je bešiku i nije postojao ni jedan jedini razlog zbog kojeg bi to i dalje trpeo. Stao je pored prvog drveta, kulturno sačekao da prođe mlada mama koja je gurala kolica sa bebom, a zatim otkopčao šlic i počeo nesebično da zaliva stablo. Odjednom, na svojim leđima osetio je mlaz vode koji mu je zamalo pocepao mantil. Nije mogao da se okrene od siline mlaza koji ga je pratio dok je on pokušavao da ga izbegne, nespretno se teturajući levo-desno. Nakon dva minuta koja su mu se činila kao večnost, mlaz je prestao, a građanin Starčević je pao od umora, obgrlivši stablo po kome je prethodno mokrio.

Policija je te večeri uhapsila građanina Starčevića koji je nekoliko minuta ranije razbio šoferšajbnu na jednom vozilu gradske čistoće, dok je pokušavao da iz njega iščupa šmrk.

Naravoučenije: tretirajte svoj grad onako kako biste želeli da on tretira vas.

Jer nikad se ne zna kada će početi da uzvraća. Čist grad, duga ljubav.

Pogledajte još