Nigerija: 15 mrtvih u sukobu

Do sukoba je došla kada je vojska izvršila raciju na mesta za koje je smatrala da su skrovišta ekstremista, preneo je AFP.

Vojska navodi da je u sukobima poginulo 14 ekstremista i jedan vojnik i dodaje da su ekstremisti planirali da na Uskrs u gradu izvedu napade, a meštani kažu da su čuli razmenu vatre i nekoliko eksplozija kada su se sukobili vojska i ekstremisti.

"U raciji je ubijeno 14 terorista, a njihov kamandant je uhapšen", rekao je novinarima general Iljasu Aba i naveo da je vojska "izgubila jednog vojnika u napadu, a drugi je teško povređen".

Ovi navodi, podseća AFP, ne mogu da budu potvrđeni iz nezavisnih izvora. Podaci koje o žrtvama saopštava nigerijska armija često su nepouzdani, a vojska je pod pritiskom zbog slabog napredovanja u borbi protiv Boko Harama, navodi francuska agencija.

Vojska je saopštila da je zaplenila oružje, uključujući jedan automobil napunjen eksplozivom, koji je, prema Abi, bio namenjen za izvršenje napada u Kanu.

U Nigeriji je u prošlosti bilo napada na hrišćanske praznike. Na Uskrs prošle godine, u bombaškom napadu u gradu Kadunu poginula je 41 osoba.

U nasilju vezanom za Boko Haram, od 2009. godine poginulo je oko 3.000 ljudi, a među njima su i žrtve delovanja nigerijskih snaga bezbednosti.

Najsmrtonosniji napad, Boko Haram je izveo januara 2012. godine, kada je u koordinisanim bombaškim napadima i u pucnjavi, poginulo najmanje 185 ljudi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još