Dinkić: Realizacija ugovora iz Abu Dabija počinje ove godine

Dinkić, koji je boravio u Abu Dabiju, rekao je da je vrednost samo ugovora koji je postignut sa vodećom svetskom agro-industrijskom kompanijom Al Dahra o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu 400 miliona dolara.

- Oni u suštini preuzimaju osam propalih državnih kombinata
- rekao je Dinkić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink i dodao da će "trećina tog novca ići državi, a jedan deo će završiti kod poverioca".

Dinkić je najavio da će "dve trećine tog novca oni uložiti u pravljenje novih sistema za navodnjavanje" i napraviti pet fabrika za proizvodnju stočne hrane, a da nameravaju i da otkupljuju i voće i povrće od srpskih poljoprivrednika.

Dinkić je istakao da je sa razvojnim fondom Abu Dabija ugovoreno dodatnih 400 miliona dolara, od kojih će 200 miliona biti namenjeno za izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji, da će ove godine početi radovi u Vojvodini i Mačvi, koji će sledeće godine biti prošireni i na centralnu Srbiju.

Druga polovina tog novca biće namenjena za kupovinu opreme za poljoprivrednike u vidu dugoročnih kredita na 10 godina, najavio je Dinkić.

Dinkić je rekao da Al Dahra sa još jednim partnerom želi da izgradi kargo terminal na beogradskom aerodromu, radi prevoza voća i povrća avionima u čitav svet.

- Naredni korak bio je razgovor sa jednom od najvećih i najprofitabilnijih svetskih kompanija Etihad - istakao je Dinkić.

On je dodao da je dogovoreno da se otvori direktna linija od Abu Dabija do Beograda i da se razgovaralo o pomoći u obnovi kompletne flote aviona JAT-a, da "oni postanu 49 odsto manjinski vlasnici JAT-a".

Dinkić je rekao da očekuje da već sredinom ovog meseca bude u toj oblasti potpisan memorandum o razumevanju sa Etihadom o strateškom partnerstvu sa JAT-om.

JAT bi postao deo alijanse Etihada, a država bi ostala većinski vlasnik JAT-a, objasnio je Dinkić.

Govoreći o saradnji u vojnoj industriji sa partnerima iz Abu Dabija, Dinkić je rekao da i u toj oblasti vrednost ugovora iznosi više od 250 miliona dolara.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još