Nove modne kreatorke – dokone žene ili skriveni talenti?

Srpska modna scena postaje sve bogatija. Tome je, poslednjih godina, poseban doprinos dala sasvim nova klasa modnih kreatorki, uspešnih i javnosti poznatih žena koje se ranije nisu bavile ovom vrstom stvaranja. Njihov ulazak u dizajnerske vode uzburkao je duhove i pokrenuo brojne polemike. Glavna dilema svodi se na to da li je za smisleno modno stvaranje potrebno imati znanje i iskustvo ili je moda jednostavno postala biznis dostupan svakome.

Prva se u modnim vodama oprobala Marijana Mateus osnivajući svoj brend Marijana Class a uprkos oštrim kritikama na koje je naišao njen kreatorski eksperiment dizajniranjem se bavi i danas. Iza sebe ima nekoliko kolekcija a od novih modnih poduhvata nema nameru da odustane. Štaviše, potvrdu uverenja da radi pravu stvar nalazi i u interesu javnih ličnosti za modele koje stvara.Televizijska voditeljka Sanja Marinković do sada je bila najpoznatiji promoter Marijaninih haljina.

Pevačica Ana Nikolić je pre nekoliko meseci iznenadila javnost premijernim prikazivanjem svoje prve kolekcije Angel. Brojne javne ličnosti, sasvim različitih profila i profesija, zainteresovale su se za Anin rad, a čitava kolekcija je rasprodata u rekordnom roku. Polemike o modnom angažmanu Meline Džinović, supruge Harisa Džinovića, konačno su malo utihnule a novopečenoj dizajnerki poverenje je poklonila i najveća zvezda srpske estrade, Svetlana Ceca Ražnatović.

Modele Kristine Bekvalac još uvek najefektnije promoviše njena sestra Nataša. Bez obzira na osporavanje i tvrdnju da je samo još jedna u nizu onih koji se modom bave jer im ništa drugo ne pada na pamet, Kristina čvrsto veruje da je na pravom putu. Godinama je radila kao stilista, a moda je, kako sama kaže, interesuje od najranijeg detinjstva. Ohrabruju je i pozitivne reakcije na krupnu promenu koju je napravila u vizuelnom identitetu svoje sestre, pevačice Nataše Bekvalac. „Kreiram za moderne i slobodne žene koje se ne osvrću na diktate i reakcije okoline“ tvrdi Kristina ubijajući dve muve ovom izjavom. Sasvim je jasno da je na ovaj način saopštila šta zaista misli o delu javnosti koji omalovažava njen rad.

Nova klasa dizajnerki najviše je iziritirala veterane domaće modne scene. Njihova kritika je, kako tvrde, skoncentrisana na odbranu profesije i zalaganje za to da dizajniranje nikako ne sme da predstavlja rezervno zanimanje ili trenutnu inspiraciju. Ubeđeni su da bi se, ako se ovaj trend bude nastavio, došlo do toga da će se modom baviti svako ko nema nijednu drugu ideju. Jedno je sigurno. Ni prva ni druga strana ne odustaju od svojih argumenata. Vreme će, naravno, pokazati ko je bio u pravu.

Saša Vidić jedan je od najžešćih kritičara ovog fenomena. U više navrata je o novim modnim kreatorkama govorio kao o dokonim ženama koje jednostavno ne znaju čime bi se drugo bavile: Te žene bogatih i poznatih koje ne znaju šta bi sa sobom pa se hvataju mode kao da je to profesija za koju ni talenat ni znanje nisu potrebni, bolje da ostanu kod kuće i da smisle nešto drugo. Na šta to liči? Malo pijem kafu malo skoknem do Vinče da se bavim nuklearnim istraživanjima. To zaista prlja profesiju. Sve profesije trpe kada ih zaposednu amateri i neznalice. Moda je, valjda zbog svoje izloženosti, toliko privlačna mnogima, pravi mamac za mediokritete. U Srbiji naročito. Moda, politika i estrada. Za mene je to strašno uvredljivo.”

Kreator Bata Spasojević ne smatra da bi ovoj pojavi trebalo pridavati tako veliki značaj niti da nove modne dizajnerke zaslužuju oštru kritiku pre nego što se proceni šta su zaista spremne da ponude: „Ne mislim da je to tako strašno. Talenat se krije na različitim mestima i ja verujem u pozitivna iznenađenja. Bez obzira na to što se većina tih žena ranije nije bavila modom ili nema kvalifikacije za tu vrstu stvaranja nikada ih ne osuđujem unapred. Uostalom, pogledajte istoriju umetnosti ili istoriju pop kulture. Nisu svi koji su ostavili trag iza sebe došli sa visokih škola ili se od malih nogu bavili crtanjem, slikanjem, pevanjem ili pisanjem. Iako je stvar pomalo postala trendovska, šansu treba dati svima. Ali i zadržati pravo na kritiku kada onaj koji je dobio mogućnost pokaže šta je zaista uradio.“

M.N.

Pogledajte još