Kim Džong-Un unosi u ustav pravo na nuklearno naoružanje: Preti odmazda Južne Koreje

Upozorenje Park Geun-Hje došlo je dok se sevrokorejska skupština priprema za održavanje godišnje skupštine i dan nakon što je njen vođa Kim Džong Un obećao da će uneti u ustav pravo Pjongjanga na nuklearno oružje.

Na sastanku sa najvišim vojnim oficirima i ministrom odbrane Kim Kvan-Đinom, Parkova je rekla da skoro svakodnevne pretnje ratom iz Severne Koreje poslednjih meseci prima "veoma ozbiljno".

- Ja verujem da mi treba da preduzmemo snažnu i brzu odmazdu bez ikakvih političkih razmatranja ukoliko (Sever) preduzme bilo kakvu provokaciju protiv našeg naroda - rekla je ona.

Parkova, konzervativna političarka koja je zagovarala obazrivo angažovanje sa Severom, tokom svoje predizborne kampanje, bila je prisiljena da zauzme čvrst stav posle preuzimanja vlasti prošlog meseca.

Severna Koreja je poručivala da je region na ivici nuklearnog rata posle uvođenja sankcija Ujedinjenih nacija zbog probe nuklearne bombe u februaru, kao i zbog združenih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD u kojima je Vašington koristio i stelt bombardere B-2.

Pjongjang je rekao u subotu da ulazi u "stanje rata" sa Južnom Korejom kao odgovor na, kako su naveli, "neprijateljske" vojne vežbe koje se održavaju na Jugu.

Međutim, nema znakova neuobičajenih aktivnosti od strane vojske Severne Koreje koje bi ukazivale na neposredne napade, rekao je za vikend jedan vojni zvaničnik Južne Koreje.

Sjedinjene Države su s druge strane danas saopštile da su angažovale borbene stelt avione F-22 Raptor u Južnoj Koreji kao deo vojnih vežbi koje su u toku. "Nevidljivi" su doletali iz američke vojne baze na ostrvu Okinavi u Japanu.

Severna Koreja je već pretila da će napasti američko kopno i baze u Pacifiku kao odgovor na učešće američkih bombardera sposobnnih da nose nuklearno oružje B-52 i stelt bombardera B-2 koji su takođe učestvovali u ovogodišnjim manevrima.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još