Albanija lobira u Egiptu za Kosovo

On je u Kairu, kako je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Albanije, preko Tvitera, "potpisao sporazum o saradnji i zatražio priznanje nezavisnosti Kosova".

Kako je saopšteno, Panariti se u Kairu sastao sa predsednikom Muhamedom Morsijem, premijerom Hišamom Kandilom i ministrom spoljnih poslova Mohademom Kamelom Amrijem.

Iako su od strane novih vlasti u Egiptu Beogradu stizala uveravanja da promene stava o nepriznavanju Kosova neće biti i da je to "konstanta" tamošnje diplomatije, sredinom februara, na petu godišnjicu jednostranog proglašavanja nezavisnosti, zamenica egipatskog predsednika Pakinam Hasan Halil el Ssarkavi saopštila je u Prištini da je njena zemlja pred priznanjem Kosova.

Početkom februara je Tači, koji je u Kairu boravio povodom Samita zemalja Organizacije islamske saradnje, lobirao i od Mursija zatražio priznanje Kosova.

Nedavno je i ministarški savet Organizacije islamske saradnje, čiji član je i Egipat, pozvao zemlje članice da priznaju Kosovo. Od njih 57, proteklih godina to je učinilo njih 30.

Egipat je, prema oceni političkih analitičara, glavna karika sa nesvrstanim zemljama i zemljama arapskog sveta, koje su do sada bile uzdržane po pitanju priznanja Kosova.

(Izvor: B92)

Pogledajte još