The Wall Street Journal: Uspeh dogovora vodi Beograd i Prištinu ka EU

U članku u kome se najavljuje sutrašnja nova runda pregovora dve strane u Briselu pod pokroviteljstvom EU, list piše da se "vođe Srbije i Kosova sastaju da se dogovore o uslovima sporazuma koji bi vremenom mogao da promeni veze između dva udaljena balkanska suseda i da izleči ranu koja tinja od raspada Jugoslavije".

Glavna sporna pitanja su koliko autonomije i političkih ovlašćenja treba dati srpskim zajedincama na Kosovu, kao i koliko daleko je Beograd spreman da ide u normalizaciji odnosa sa svojim bivšim sugrađanima.

List podseća da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, malo po malo idu ka sporazumu u osmomesečnim pregovorima koji se vode uz posredovanje visoke predstavince EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i dodaje da bi postizanje sporazuma pomoglo Beogradu i Prištini da napreduju na putu ka članstvu u EU.

Iako je Eštonova posle njihovog poslednjeg sastanka u Briselu 20. marta rekla da su dve strane veoma blizu rešenja o nekim od najtežih pitanja i da će se 2. aprila održati "zaključni sastanci", list ocenjuje da je postizanje sporazuma daleko od "gotove stvari".

Među preostalim otvorenim pitanjima je koliko će ovlašćenja imati manjinske srpske vlasti u kontroli policije i imenovanju sudija, a nastojanje Srbije da formira asocijaciju srpskih opština s velikim izvršnim ovlašćenjima je izazvalo zabrinutost na Kosovu, ocenjuje "The Wall Street Journal".

- Evropske diplomate upozoravaju da bi neuspeh pregovora mogao da dovede do pogoršanju situacije na severnom Kosovu, gde kosovska vlada predvođena etničkim Albancima nastoji da proširi svoju vlast - navodi list.

Evropske diplomate navode da iako svaki sporazum mora da pruži pravu sigurnost za srpsku manjinu na Kosovu oni ne žele da se stvori kosovska verzija Republike Srpske, srpskog entiteta u Bosni s velikom autonomijom koji je doprineo stvaranju blokade u toj zemlji, ukazuje list.

Ketrin Ešton želi da ubrza sporazum, navodi list i dodaje da će visoka predstavnica EU dati izveštaj zemljama članicama EU 16. aprila o ostvarenom napretku na osnovu koga će one moći da odluče da li Beogradu da daju datum za početak pristupnih pregovora. Takođe, podseća da je merilo za ostvareni napredak otopljavanje odnosa Beograda sa Prištinom.

Izvor: Beta

Pogledajte još