Šta će Ešton sutra da ponudi Dačiću i Tačiju!?

Podsetimo, šefica diplomatije EU iznela je takozvani "nonpejper" premijerima Srbije i Kosova Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju, koji je Beograd na 7. rundi odbacio kao apolutno neprihvatljiv.

Upitan o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, izlaslanik EP Jelko Kacin ukazuje da visoka predstavnica "ne može spremati ništa što ne bi bilo u saglasnosti sa obe strane, sa oba premijera i oba vrha", odnosno da je moguće jedino "kompromisno rešenje".

Državni vrh o Kosovu
Državni vrh održaće danas još jedan sastanak uoči sutrašnje, osme runde dijaloga Beograda i Prištine.

"Zato je veoma značajno da se ova, istorijska šansa u potpunosti iskoristi i da dodje do kompromisnog rešenja," rekao je Kacin Tanjugu.

Po njemu izuzetno je važno, i to "pre svega na beogradskoj strani", da se prekine s razdvajanjem Srba na Kosovu na one "podobne i manje podobne."

On smatra da bez uključivanja Srba iz enklava u kosovske strukture, prihvatanjem Ahtisarijevog plana i formiranja šest novih opština sa srpskom većinom nije moguće pregovarati o zajednici srpskih opština na Kosovu.

"Deset srpskih opština, četiri na severu i šest u enklavama, je okvir koji može povezati Srbe na Kosovu i na dugi rok obezbediti multikulturni, multinacionalni i muntikonfesionalni značaj budućeg evropskog Kosova," ocenjuje Kacin.

Iz tih razloga, kako je ponovio, šta god mislili, predlog Eštonove može biti samo kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane. Kacin ističe i da je osam krugova razgovora dovoljno da se stvori međusobno poverenje i samopouzdanje i shvati da je "dogovor zapravo pobeda obe strane".

On podseća da je Srbija sada ponovno "prvi trgovinski partner Kosova" što je, dodaje, veoma važno u situaciji ekonomske krize. Ujedno je i iskoristio priliku da ovim povodom pošalje poruku za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

"Ako mogu dve nacije koje međusobno nisu priznate u osam krugova postici takav proboj, onda je to model, koje treba slediti u slučaju Makedonije, gde nema nikakve saradnje između koalicije i opozicije, i gde postoje i druge linije razdvajanja na nacionalnoj i vjerskoj bazi, a na drugoj strani je to i velika lekcija za Bosnu i Hercegovinu, koja još uvek tapka u mestu,"
rekao je Kacin.

Ni File ne zna da li Eštonova sprema novi predlog
Portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano rekao je povodom predstojeće runde u Briselu da Štefan File nema informacije o tome da li Eštonova sprema novi predlog, a da je komesar svoja očekivanja o ishodu dijaloga izneo pre dve nedelje u Beogradu.

File je tada rekao da se Evropska unija nada dodatnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine, posebno u vezi sa pitanjem severa Kosova i da je u tom slučaju moguće da Srbija ove godine dobije datum za pregovore, pošto Evropska komisija u aprilu oceni napredak u dijalogu, a u septembru - u reformama.

"Naš zajednički cilj je Srbija u EU. Veliki korak na tom putu može da se načini ove godine, da države članice odluče da odrede datum za pregovore Srbije i za to je neophodno da se postignu rezultati u ključnom prioritetu, a to je napredak u odnosima Beograda u Prištine", rekao je File.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija spremna na kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali da neće prihvatiti sopstveno ukidanje i uniženje.

Vicepremijer je na prvoj zvaničnoj konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da je Beogradu na poslednjoj rundi prgovora ponuđeno "apsolutno ništa".

(Izvor: B92)

Pogledajte još