Kiprani na mukama: Kako izneti novac iz zemlje?

Najmanje troje ljudi je pokušalo je da izađe iz zemlje sa više od 200.000 evra u kešu, navode izvori iz kiparskih vlasti, dodajući da je u sva tri slučaja novac zaplenjen, a građani predati vlastima na ispitivanje, piše londonski list "Fajnenšl tajms".

  • Hronologiju dešavanja na Kipru možete videti ovde.

Kipranima je dozvoljeno da iznesu po 1.000 evra dnevno iz zemlje, nakon što su u četvrtak uvedene stroge kontrole kapitala u cilju sprečavanja masovnog odliva depozita.

Kontrole kapitala, prve u evrozoni, stupile su na snagu po otvaranju kiparskih banaka nakon gotovo dvonedeljne pauze.

U vreme finansijskog haosa na Kipru, policija je pojačala kontrolu u marini u Limasolu na jugu zemlje, u pokušaju da spreči one koji nameravaju da novac iz zemlje iznesu brodovima i čamcima.

Neki su, međutim, problemu prostupili na sofisticiraniji način.

Sergej Tulenev, biznismen iz Rusije, navodi da je u četvrtak, nakon uvođenja kontrola kapitala na Kipru, primio telefonski poziv anonimnog Kipranina koji mu je ponudio pomoć pri premeštanju više od milion evra iz posrnule banke Laiki u nešto zdraviju Helenik banku.

"Pored toga što bi takav potez bio nelegalan, čovek je tražio da mu unapred isplatim 200.000 evra. Odbio sam", rekao je Tulenev.

U Briselu postoji zabrinutost da su deponenti sa političkim vezama uspeli da podignu novac iz Banke Kipra i banke Laiki i pored toga što su one bile zatvorene.

"Postoje neki sumnjivi odlivi kapitala iz kiparskih banaka. Siguran sam da se radi o 'prijateljima' vlasti, a to nisu samo Rusi", rekao je neimenovani zvaničnik iz evrozone.

Brojni inostrani deponenti tražili su načine za legalan transfer novca sa Kipra i pre izbijanja krize, budući da su još krajem prošle godine predvideli da će bankarski sektor na ostrvu biti ugrožen.

U februaru su građani drugih zemalja evrozone iz kiparskih banaka izneli oko 18 odsto depozita, pokazuju podaci centralne banke Kipra. Međutim, postoji zabrinutost da su velike sume novca iznete iz dve najveće banke neposredno pre dogovora vlasti i međunarodnih kreditora o zajmu spasa.

Kipar je pokrenuo istragu u vezi sa izbijanjem bankarske krize, nakon tvrdnji kiparske štampe da su članovi porodica vodećih političara imali pristup informacijama koje su im pomogle da zaštite svoja sredstva od udara na bankarske depozite, na koji je Nikozija pristala u zamenu za međunarodnu finansijsku pomoć.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.