SNS: Beogradu potrebna nova vlast, građani nisu zadovoljni

SNS nije razmatrala mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, jer aktuelna vlast dobro radi svoj posao, rekao je Miličković.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da temu Beograda, gradskih izbora i promene vlasti u glavnom gradu, SNS nije mnogo isticala jer smatra da postoje važniji poslovi kojima se vlada bavi, a to su reforme i promene u svim sistemima.

"U kontaktu sa građanima možemo čuti da nisu zadovoljni trenutnom vlašću u Beogradu i mislimo da treba da dođe do promene. Da li će ona doći nakon eventualnih izbora ili rekonstrukcije gradske vlasti, to ćemo videti, ali siguran sam da SNS kao najveća stranka treba da bude nezaobilazan politički faktor u rešavanju problema i potreba Beograđana", rekao je Miličković, koji je i predsednik opštine Rakovica.

Eventualno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo da zavisi od uspeha ili neuspeha dijaloga sa Prištinom, kao i od toga da li će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

Miličković ističe da SNS ima dobru saradnju sa ostalim strankama u vladajućoj koaliciji i da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima, iako su naprednjaci uvek spremni za njih.

Govoreći o rekonstrukciji vlade, on je rekao da će stranački organi SNS analizirati rad svojih funkcionera koji su na visokim državnim funkcijama, analizirati njihove učinke i videti da li su mogli bolje da rade. SNS će se, prema njegovim rečima, veoma brzo baviti tim pitanjem i tada će biti uočeno da li je neko grešio ili nije.

"Bićemo veoma oštri u tim ocenama. Siguran sam da možemo mnogo bolje i ovim potezom želimo da pošaljemo poruku koalicionim partnerima da i oni isto pogledaju da li smo odabrali najbolje ljude", rekao je Miličković.

U stranci su, kako je istakao, najzadovoljniji radom lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, koji je i prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane.

On je rekao da bi naprednjaci želeli da se Vučić nađe na mestu premijera, jer ima najveći kredibilitet i u poslednjih osam meseci je pokazao mnogo energije i znanja.

"Siguran sam da bi odlično obavljao tu funkciju. Ali preuzimanje funkcije premijera nakon eventualne rekonstrukcije vlade mislim da nije moguće. Teoretski i faktički to jeste moguće, ali to Aleksandar Vučić ne želi", podvukao je Miličković.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Miličković je rekao da je sutra važan dan za Srbiju i da bez obzira "kakva odluka bude, ona neće biti dovoljno dobra za njene građane", ali će njen pregovarački tim učiniti sve da donese najbolju moguću odluku u interesu zemlje.

"Naravno, uvek ćemo voditi računa pre svega o građanima Srbije i Srbima na Kosovu i Metohiji, i nećemo učiniti ništa što bi ugrozilo njihovu egzistenciju na području gde sada žive"
, podvukao je Miličković.

Na pitanje da li bi nakon eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora naprednjaci ušli u koaliciju sa DS, Miličković je rekao da je rano govoriti o tome, ali da je SNS velika i ozbiljna politička stranka da bi bilo koga isključivala iz saradnje.

Buduća koalicija će, prema njegovim rečima, zavisiti od rezultata eventualnih parlamentarnih ili drugih vanrednih izbora, a SNS će nakon njih odlučiti s kim će formirati buduću vlast.

"Da li će DS biti u vlasti? Odgovor zavisi od mnogo faktora, pre svega od izbornog rezultata koji postignu", rekao je Miličković, navodeći da "samo oni koji apsolutno čisti i sposobni dolaze u obzir da budu koalicioni partner naprednjaka".

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još