Ešton: Sporazum nadohvat ruke, ali neće biti lako

"Verujem da je sporazum na dohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić, uoči sutrašnje osme runde dijaloga u Briselu predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, uz posredovanje EU.

Eštonova je u poruci istakla da je još prilikom prvog susreta Dačića i Tačija u njenoj kancelariji videla "posvećenost i odlučnost obeju strana da postignu sporazum".

"Ali, kad smo počeli, svi smo znali da će to biti teško i da će zahtevati snažno političko vođstvo", napomenula je ona.

Visoka predstavnica EU odala je priznanje vladajućim i opozicionim strankama u Beogradu i Prištini, koje su dosad pružale podršku premijerima i izrazila je uverenje da će im tu podršku pružiti i sutra.

"Verujem da delegacije koje dolaze sutra to čine u duhu pronalaženja rešenja u interesu naroda koje predstavljaju i za bolju budućnost za sve njih. Ne smemo dozvoliti da nam ova prilika prođe", poručila je Eštonova.

Državni vrh Srbije danas je imao dogovor uoči osme runde dijaloga, o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije, u kojoj će ovog puta biti i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još