Uloga BiH u razvoju Al-Kaide

BANJALUKA, 08. maj 2009. (FoNet) - Profesor strategije na američkom Mornaričkom ratnom koledžu, bivši oficir Američke bezbjednosne agencije (NSA), vrhunski ekspert ove agencije za Balkan, Džon R. Šindler, u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da SAD i Zapad i dalje previđaju centralnu ulogu BiH u razvoju Al-Kaide.

Šindler kaže da njegova knjiga "Nesveti teror" otkriva detalje o ključnim ulogama koje su u terorističkim napadima 11. septembra imali mudžahedini, veterani džihada u BiH.

I druge planirane akcije Al-Kaide mogu da se povežu sa BiH, uključujući, u posljednjem trenutku sprečenu, "Milenijumsku zavjeru" u kojoj su teroristi nameravali da, krajem decembra 1999. godine, dignu u vazduh međunarodni aerodrom u Los Anđelesu. Akcija je operativno kontrolisana u centralnoj Bosni, kaže on.

Neverovatno pogrešna tumačenja većine zapadnih medija o ratu u BiH mogu da se pripišu neznanju novinara, pristrasnosti, i nedostatku volje da se problem dublje istraži. Sve to je bilo u sprezi sa izvrsnom propagandom iz Sarajeva uz istovremeno veoma traljavu propagandu Hrvata, a naročito Srba, rekao je Šindler.

Šindler u svojoj knjizi tvrdi da je administracija bivšeg predsjednika SAD, Bila Klintona, u saradnji sa Iranom, tajno snabdijevala bosanske mudžahedine milionima dolara u oružju i opremi.

U skorijoj budućnosti, kaže on, ne treba očekivati razotkrivanje stvarne američke politike prema BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Žalosno je da je od Dejtona učinjeno veoma malo na pomirenju u BiH na političkom, ekonomskom ili socijalnom polju.

Mislim da je intervencija Zapada u vidu SDOR-a, EU, Haškog tribunala, stvorila isto onoliko problema koliko je i riješila.

Zapadne vlade generalno ne žele da prihvate realnost da mnogi Srbi i Hrvati ne žele da žive u unitarnoj BiH pod kontrolom Sarajeva, rekao je on.

Klintonova administracija je iz vlastite neopreznosti javno i tajno podržavala muslimansku stranu tokom rata. Naravno, aspekt te podrške čuvan je u tajnosti, ne samo od javnog mnjenja, nego i od velikog dela američke vlade, zaključio je Šindler.

Pogledajte još