"Bazart" nagrade i humanitarna aukcija

Na završetku 25. beogradskog Fashion Weeka dodeljene nagrade "Bazart" i održana dobrotvorna aukcija “Fashion for the Cure Serbia”. Zajedničko i nagradama i aukciji bila je buka!

Kako tradicija nalaže, nakon šarenolikog događaja koji traje nekoliko dana, očekuje se i dodela nagrada – kako bi se u “gužvi” istakli oni po kojima će se taj događaj pamtiti. Tako je i sa Beogradskom nedeljom mode, poznatijom pod internacionalnijim nazivom Belgrade Fashion Week (BFW), koja je stigla do svog 25. izdanja.

U atraktivno uređenom enterijeru kluba “Magacin”, na Savskom pristaništu od koga se tek očekuje da počne da živi, posle “modernog kašnjenja” od sat vremena počela je dodela nagrada časopisa “Bazar” za najbolje na 25. BFW.

Međutim, klub pun ljudi iz sveta srpske mode, a verovatno i onih “zalutalih na čašu šampanjca”, očigledno nije bio previše zainteresovan da sasluša (tihu) domaćicu dodele nagrada Draganu Ćosić, pa čak ni Nenada Radujevića, bez koga BFW ne bi ni bilo. Nakon sedam dana brojnih revija (od 23. do 29. aprila) iza kojih nesumnjivo stoji ozbiljan trud, kako je Radujević naveo, “više od 300 ljudi”, njegova ljutita reakcija na buku bila je krajnje logična. Mada, možda za ćaskanje raspoložene zvanice zapravo nije zanimalo nabrajanje sponzora...

Najbolji su…

Situacija u kojoj je svako pričao svoju priču, dok se tihi zvuk sa bine rasipao u buci, nije se promenila ni kada su članovi žirija za nagrada “Bazart” počeli da čitaju ovogodišnje laureate.

O najboljima na 25. BFW odlučivao je žiri sastavljen od, kako se navodi u biltenu BFW, “eminentnih stručnjaka iz domaćeg sveta mode”: Andrija Đorđević, predsednik Udruženja manekena Beograda; Gordana Ćirić-Krstć, profesor na FPU; Tanja Sikić, novinar RTS-a; Dragana Ćosić, urednik “Studija B”; Ana Vasiljević, kreator i stilista časopisa "Bazar".

Osim što je od Nenada Radujevića, direktora Modnog studija “Click”, koji stoji iza BFW, dobio neformalnu specijalnu nagradu “Udarnik Fashion Weeka” za čak 3 kolekcije predstavljene tokom ove Nedelje mode, modni kreator Bata Spasojević je dobio nagradu i za najbolju modnu reviju. Ovu nagradu je podelio sa koleginicom Majom Nedeljković-Davidovac, s kojom je učestovao na reviji kuće “Nicola’s”.

Za najuspešnijeg modnog kreatora proglašena je Ana Ljubinković, dok je najatraktivniji stajling na reviji delo Tijane Pavlov.

Međutim, svakoj kreaciji manekeni udahnu poseban život, pa je “Bazar”, tradicionalno, primetio i njihov rad. Za najboljeg manekena proglašen je Danijel Stevanović, dok su nagradu za najbolju manekenku ravnopravno podelile Aleksandra Anđelković i Vanja Jošić.

Šampanjac i buka

Dok su zvanice pijuckajući šampanjac s uživanjem razgovarale o svemu i svačemu, Katarina Rebrača je pokušavala da objasni kako funkcioniše dobrotvorna aukcija “Fashion for the Cure Serbia“, iza koje stoji njen fond za borbu protiv raka dojke.

Mnogi modni kreatori su donirali svoja dela za ovu aukciju, a među njima i Verica Rakočevič, Doda Komad, sestre Proković, Irena Grahovac, Ana Ljubinković i drugi. Najvišu početnu cenu, od 750 evra, imala je zaista prelepa crno-bela haljina sa potpisom Ane Šekularac – svetski poznate dizajnerke koja oblači zvezde poput Rožin Marfi (eks Moloko) i Viktorije Bekam.

Kada je zvanični program završen, gosti su mogli da se potpuno prepuste onome zbog čega su i došli – druženju, razmenjivanju modnih iskustava, dogovaranju saradnji, komentarisanju predstavljenog na 25. BFW... Videli su i bili viđeni.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još