Prodaja do aprila ili - stečaj

Produžetka roka za privatizaciju koji ističe na proleće iduće godine sigurno neće biti. Privatizacija društvenih preduzeća u Srbiji moraće da bude okončana do aprila iduće godine, a sve firme koje do tada ne dobiju novog vlasnika otići će u stečaj, izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za privatizaciju Nikola Novaković.
Novaković je na sednici tog odbora ukazao da se u velikom broju preduzeća izbegava privatizacija, u iščekivanju da će rokovi za prodaju društvenog kapitala biti produženi. "Ukoliko se i u narednim mesecima bude onemogućavala privatizacija uslediće masovni stečaji", upozorio je Novaković. Novaković je naglasio da produžetka roka za privatizaciju, koji ističe na proleće iduće godine, sigurno neće biti i da će, ukoliko ti procesi ne počnu u svim okruzima, doći do masovnih stečaja, jer je "na delu opstrukcija". On je na sednici tog skupštinskog tela rekao da u Jablaničkom okrugu čak dve trećine ili tri četvrtine preduzeća nije ni počelo proces privatizacije, da je u Pčinjskom okrugu situacija još lošija, a da "ljudi nisu shvatili ozbiljnost trenutka u kome se nalaze njihovi sopstveni životi".

Poslanik SPS Milorad Vučelić je, reagujući na to izlaganje, rekao da sadašnjii postupak privatizacije ne uživa poverenje građana "s obzirom na količinu pljačke koja se dogodila do sada" i da još ne postoji zakonska regulativa koja je trebalo da bude usvojena pre ulaska u privatizaciju. Tokom sednice rečeno je i da je nisu sve firme upisane u Centralni registar, da je to učinilo njih 1817, a primedbu da su suviše visoki troškovi za registraciju odbacili su predstavnici Agencije za privredne registre. Odbor je takođe doneo zaključak da bi Centar za stečajni postupak Agencije za privatizaciju imao veće šanse da "prodajom delova imovine izmiruje obaveze preduzeća i kanališe nezadovoljstvo zaposlenih koji bi se suočili sa istinom, ukoliko bi pre prenosa Akcijskom fondu bili pokrenuti stačajni postupci. To ne znači, navodi se u zaključku, da bi bankrotstvo preduzeća bilo neminovno, već bi postojala mogućnost eventualnog radnog stečaja, koje bi kasnije eventualno omogućilo firmi da nastavi rad. Drugi zaključak koji je Odbor za privatizaciju doneo odnosi se na imenovanje privremenog zastupnika kapitala, kada je predloženo više od jednog kandidata. (“Pregled”)

Pogledajte još