Tornado u Banatu oštetio 100 kuća (VIDEO)

Ljudskih žrtava nema, a materijalna šteta je ogromna.

Celo selo diglo se na noge. Svi su se bili sjatili u ulicu Borisa Bidriča, kroz koju je tornado protutnjao, da bi pomogli sugrađanima. Na terenu su izašla i komunalna preduzeća iz opštine Žitište, policajci, vatrogasci i ekipe EDB-a, kao i komisija za procenu štete.

- Sreća je da niko nije povređen, niti je stradao. Ovako nevreme se u Tordi ne pamti. Proglašeno je i vanredno stanje. Do sada je štetu prijavilo 80 domaćinstava, a oštećeno je oko 100 objekata. Uglavnom su stradali krovovi, garaže, obarano je drveće, kidani električni vodovi i nosači, a štete su milionske - kaže Janoš Dobai, predsednik mesne zajednice Torda.

Kako kaže, već se radi na sanaciji krovova, da ne bi došlo do većih oštećenja usled padavina.

- Opština Žitište je hitro reagovala, a stiže i pomoć u građevinskom materijalu, pre svega u crepu, ali i ceradama. Činimo sve da stanje normalizujemo - kaže Dušan Milićev, predsednik Opštine Žitište, ali i dodaje da je neophodna i hitna pomoć iz pokrajine i republike.

Meštani Torde su u šoku.

- Zavladala je najpre mrtva tišina, a onda se začuo strašan huk - priča Lazar Đer.

Njegovi sugrađani nepogodu opisuju na sličan način.

- Bio sam u štali kada je nevreme počelo, zatvorio sam vrata i nisam smeo da izađem dok se nije utišalo. Kada sam izašao imao sam šta da vidim, svi objetki u ulici bili su oštećeni. Tornado je protutnjao noseći prikolice, kaveze za prevoz stoke... - opisuje Jožef Torma.

Torda ima 1.400 stanovnika, naseljeno mađarskim življem. Nepogoda ih je zadesila na dan Uskrsa, koji je slavilo celo selo.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još