Mihajlović: Kriza na Kosovu odgovara Zapadu

Mihajlović je, gostujući na televiziji B92, rekao da se dolazi do zaključka da nekome odgovara kriza na Kosovu.

"Neko je onaj ko se pita, a to je Zapad"
, smatra Mihajlović.

Prema njegovim rečima postizanje rešenja u dijalogu Beograda i Prištine ne zavisi mnogo od njihovih delegacija u Briselu.

"Najviše zavisi od EU i SAD. Ukoliko danas ne dođe do dogovra smatram da bi to bio ozbiljan neuspeh EU i SAD"
, kazao je Mihajlović.

On je istakao da su ambicije Prištine da upravlja severom Kosova jednake ambicijama Beograda, ali da je to nemoguće i da je potrebno realno sagledati situaciju.

Prema njegovim rečima "neće pasti plafon" i ako u dijalogu Beograda i Prištine ne dođe do rešenja, ali da je imperativ da se ti napori nastave.

"Ovi pregovori mogu da dovedu do dogovora, ali neće pasti plafon ukoliko i ne bude dogovora. Dijalog se ne sme prekinuti, jer bi to značilo stvaranje atmosfere pogodne za nove incidente", rekao je Mihajlović.

On je dodao da sve tri strane, posebno SAD i EU, moraju da shvate da samo pravedno rešenje može dovesti do trajnijeg mira i istorijskog pomirenja Srba i Albanaca.

"Ukoliko do toga ne dođe ništa nismo uradili", kazao je Mihajlović i dodao da je Vlada Srbije odlučna da se dijalog nastavi.

Kako je Mihajlović naglasio vlast u Beogradu nema mnogo uticaja na situaciju na Kosovu dodajući da Srbi na Kosovu žive u strahu 14 godina i da tamo živi 140.000 Srba u nemogućim uslovima.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima ocenio je pozitivnim odlazak vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića u Brisel jer je time poslata poruka da je vlada jedinstvena, kao i da je lider SNS-a "dodatna garancija poštovanja dogovora".

On je ukazao i da je prethodna vlada vodila tehnički dijalog, o tehničkim pitanjima, dok ga je aktuelna podigla na viši politički nivo na kojem se govori o krupnijim problemima.
Mihajlović je jučerašnje spaljivanje kancelarije Građanske incijative - Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici ocenio kao posledicu nervoze zbog straha od gubitka zemlje, ali i stvaranja spirale nasilja.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još