Pregovori o nazivu Makedonije u Njujorku

Posrednik UN sastaće se najpre posebno sa makedonskim pregovaračem Zoranom Jolevskim i Adamantiosom Vasilakisom iz Grčke, a zatim će njih trojica imati zajednički sastanak, najavljeno je iz Njujorka uz informaciju da su obe strane prihvatile poziv.

Novi razgovori o sporu koji traje više od dve decenije, deo su napora da se postigne kompromis nakon decembarskog saopštenja Saveta EU u kojem stoji da će odluka o otvaranju pregovora o pridruživanju biti zasnovana na posebnom izveštaju Evropske komisije koji će biti objavljen 16. aprila.

Izveštaj bi trebalo da pokaže da li je Makedonija postigla napredak u pregovorima sa Grčkom, a nakon prethodne runde razgovora koja je održana u januaru Nimic nije saopštio detalje o rezultatu sastanaka.

Nimic je potvrdio da se razgovori tiču "suštine problema" i ocenio da su pozicije obe strane "kristalizirane", kao i da je proceš razgovora "konstruktivan".

Grčka insistira da naziv Makedonija implicira teritorijalne pretenzije suseda na njihovu istoimenu pokrajinu zbog čega su blokirali početak makedonskih pregovora o članstvu u EU, kao i pristupanje NATO savezu.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.