Jedinstven birački spisak za tri godine

BEOGRAD, 8. maja 2009. (Beta) - Srbija bi za tri godine trebalo da dobije jedinstveni birački spisak kao elektronsku bazu podataka, a sledeće izbore sprovešće stručno, nezavisno i profesionalno telo - državna izborna komisija, najavio je u petak ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Na okruglom stolu u Savu centru, Marković je naveo da očekuje da će se zakon o jedinstvenom biračkom spisku naći u Skupštini Srbije do kraja maja, a da Vlada neće upućivati u skupštinsku proceduru zakon o DIK-u dok se o tom propisu ne postigne širok konsenzus političkih stranaka.

Na skupu posvećenom nacrtima zakona o jedinstvenom biračkom spisku i o DIK-u, Marković je rekao da su novine mogućnost da birači glasaju i prema mestu boravišta ako na dan izbora nisu u svom mestu prebivališta što, kako je naveo, olakšava biračima da ostvare svoje biracko pravo.

Šef Misije OEBS-s Hans Ola Urstad i zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji Nadia Ćuk pozdravili su napor na reformi izbornog zakonodavstva u Srbiji i istakli da je propisno vođenje jedinstvenog biračkog spiska od ključnog značaja za uživanje opšteg prava glasa, kao i odabir izbornog sistema.

Pogledajte još