Zabranjen rad lekarima: Merili građanima protok krvi i naplaćivali 2.600 dinara

Lekari su u prostorijama Crvenog krsta, aparatom "arteriogaf" merili protok krvi i za to naplaćivali po 2.600 dinara, a građane su prethodno pozivali telefonom da dođu na "jedinstven pregled koji se radi samo u specijalizovanim centrima".

Kako je za agenciju Beta izjavio republički zdravstveni inspektor Zoran Ševarlić njima je odmah zabranjen ovakav način rada, jer je suprotan Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji ne dozvoljava obavljanje zdravstvenih usluga van registrovanog centra.

"Njima je naloženo da napušte rudničko-takovski kraj, a protiv firme 'Preventmed' biće, u toku dana, podneta prekršajna prijava", rekao je Ševarlić.

Inspektor Ševarlić je dodao da je prošle sedmice istoj firmi zbaranjen rad i u Čačku i da su već podnete prekršajne prijave. Građani su o ovome obavestili novinare i kada su stigli u "ordinaciju" lekar i medicinska sestra nisu želeli ništa da govore, već su sa svojih mantila brzo poskidali natpise sa imenima.

Na pokušaj da se slika "ordinacija" žustro su poskakali i bučno reagovali da se to ne čini, upućujući ih na razgovor sa direktorkom u Subotici Julijanom Kungl. U telefonskom razgovoru za agenciju Beta, Julijana Kungl je izjavila da nije lekar, ali da u ovom poslu ima punu podršku Kliničkog centra Srbije pošto većina gradova nema ovakav aparat.

Direktor bolnice u Gornjem Milanovcu Miro Lazarević bio je iznenađen ovakvim saznanjem i objasnio da lekari određuju kada se vrši kontrola krvnih sudova i da za to postoji tačna procedura, bez dodatnog opterećenja pacijenata. Građani su izjavili da je ova ekipa u prostorijama Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu radila i krajem prošle sedmice.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.