Napeto i mučno u Briselu: U toku trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton

Osma runda pregovora počela je jutros odvojenim razgovorima delegacija Beograda i Prištine sa Ketrin Ešton. Šta se dešavalo tokom dana i kako su tekli prvi susreti - možete pročitati ovde.

Nakon toga, oko 14 sati, u Briselu je počeo trojni sastanak pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Kako su preneli pojedini mediji, dijalog je u jednom momentu zapao u krizu, a Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali su povišenim tonom.

Nakon toga napravljena je pauza, u 18 sati. Nakon pauze počeli su novi bilateralni pregovori.

"Ako se proceni da ima prostora za kompromis biće održan ponovo trojni sastanak", rekao nakon toga za RTS Aleksandar Vulin.

Nakon bilaleteralnih pregovora, počeo je, oko 21.45 sati, novi trojni sastanak.

Oko 22.45 određena je još jedna pauza.

Nije poznato koliko će trajati današnji razgovori, pošto ne postoji nikakvo vremensko ograničenje.

Evropska komisija i Ketrin Ešton izveštaj o Srbiji i napretku u dijalogu podnose 16. aprila, a Savet ministara o njemu bi trebalo da raspravlja 22. aprila u Luksemburgu.

Srpska delegacija

U srpskoj delegaciji su, pored premijera Ivice Dačića i vicepremijer Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i šef Vladine kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Vulin: Teška i mučna atmosfera

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin poručio je ranije danas da ovo za Beograd nije završna runda dijaloga.

"Što se tiče Srbije ovo nije završna runda, spremni smo da pregovaramo dok se ne nađe rešenjem, mi nismo ovde da bismo robovali datumima...Mi ove pregovore ne povezujemo sa datumom", rekao je Vulin novinarima.

Kako je ocenio, razgovori Beograda i Prištine sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton odvijaju se u teškoj i mučnoj atmosferi, a ova runda najteža je do sada.

Opširnije o tome šta je Vulin rekao povodom pregovora čitajte u posebnoj vesti


Kuči: Optimisti smo da će sporazum biti postignut večeras

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je u Briselu da su u prištinskoj delegaciji "optimisti da će sporazum biti postignut večeras".

O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Glavno pitanje

Glavno pitanje o kome se i danas pregovarati jesu ovlašćenja, odnosno nivo ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština. Pre svega, onih koji se tiču oblasti sudstva i policije, odnosno ovlašćenja u imenovanju komandira i sudija.

Kocijančič: Dijalog u ključnoj fazi


Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je ranije danas da je dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi i da se radi na tome da do dogovora dođe što pre.

Na pitanje da li Ketrin Ešton podnosi delegacijama papir sa predlozima i da li će dve strane na kraju nešto morati da potpišu ili sve ostaje na usmenom dogovoru, Kocijančič je odgovorila odrečno.

"Ne. To su pregovori. Oni razgovaraju o konkretnim stvarima. EU je samo posrednik. Ne mogu potvrditi postojanje bilo kakvog papira, mogu samo da kažem da svim snagama radimo na tome da se dođe do rešenja pitanja koja su na stolu", naglasila je Kocijančič.

Komentarišući mogućnost da posle današnjeg bude organizovan i neki novi sastanak, Kocijančič je ponovila da EU radi na tome da se do dogovora dođe što pre.

(Izvor: RTS, Nadlanu)

Pogledajte još