RTS će i dalje moći da tuži neplatiše

Kako je "Danasu" objasnilo više pravnika, RTS će uprkos ukidanju pretplate moći da u narednih godinu dana tuži sve one koji nisu plaćali pretplatu u periodu kada je to bila obaveza.

Radna grupa koja radi na izradi zakona o elektronskim medijima još nije dobila pisanu odluku prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da treba ukinuti pretplatu i RTS finansirati iz republičkog budžeta u periodu od tri godine, saznaje Danas.

Ukoliko takva odluka bude i zvanično doneta, prema nezvaničnim informacijama, radna grupa će se ograditi od te odluke time što će jasno ukazati da je to isključivo odluka Vlade Srbije.

Članovi radne grupe, inače, protive se ideji da RTS pređe na direktno finansiranje iz budžeta, a jedan od njihovih predloga jeste da pretplata ostane tako što će se i dalje plaćati preko računa za električnu energiju.

Njihov stav je da u dogovoru sa Elektroprivredom Srbije (EPS) treba onemogućiti da se račun za struju plati bez pretplate.

Konačna odluka, ipak, zavisiće od posete Sandre Bašić Hrvatin, ekspertkinje Evropske komisije, koja ovih dana boravi u Beogradu povodom konsultacija o novim medijskim zakonima.

(Izvor: Danas, S media)

Pogledajte još