Kragujevac: Građani ne daju kuću Đure Jakšića (VIDEO)

Kragujevčani su godinama pripremani za rušenje "Đurine kuće", ali je - povodom prve najave, pre nekoliko godina - otpor građana bio (ne)očekivano žestok, jer se pronela vest da bi na toj atraktivnoj lokaciji, u centru grada, trebalo da se gradi neki poslovni objekat.

Suočena sa gnevom javnog mnjenja, gradska vlast je tu priču "amortizovala" postavljanjem ograde oko kuće, sa obrazloženjem da urušavanje ovog objekta može da ugrozi živote prolaznika, pišu "Večernje novosti".

Ni najnoviji predlog vlasti, međutim, nije prošao bolje, iako projekat predviđa da se na tom mestu proširi ulica koja preseca Karađorđevu, te da se na samom "susretu" tih džada izgradi skver, koji bi znatno olakšao saobraćaj u paralelnoj, Gušićevoj ulici.

Po rečima Slavice Đorđević, pomoćnice gradonačelnika zadužene za zaštitu kulturne baštine, želja nadležnih je da se na istom mestu, posle rušenja dotrajale zgrade, postavi bista poznatog srpskog umetnika, sa odgovarajućom česmom...

"Konsultovali smo ljude iz struke i svi su bili saglasni u tome kako nema razloga da se na tom prostoru ne gradi adekvatna saobraćajnica. Kragujevac je ponosan na činjenicu da je taj uvaženi umetnik živeo u centru Šumadije, ali objekat nema takozvanu istorijsku težinu i nije spomenik kulture", objašnjava za "Novosti" Slavica Đorđević.

Uredništvo portala za kulturu i obrazovanje "Serbum", kao nezvanična grupa građana, pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa protiv trajnog rušenja i za restauraciju kuće u vidu muzejskog ili kulturnog objekta. To se navodi i u video-poruci koju su objavili na svom kanalu na Jutjubu.

Kako navode, za sada su prikupili više od 2.500 potpisa, a akcija se nastavlja.

"Ne odustajemo, želimo kulturni dom u kući Đure Jakšića!", poručuju oni.

(Izvor: Večernje novosti, Nadlanu)

Pogledajte još