"Štada" u "Hemofarm" ulaže 485 miliona evra

Vršački "Hemofarm" pre dve godine, odlukom Upravnog odbora, a uz podršku vodećih akcionara, počeo je da traži strateškog partnera. Otkupom državnog paketa akcija 2002. godine, čime je bio završen proces privatizacije "Hemofarma", a kasnije otkupom od malih akcionara na berzi, većinski paket akcija je, ističe Miodrag Babić, predsednik Koncerna, postepeno prešao u ruke nekoliko inostranih investicionih fondova.
Ovi investitori zajedno sa "Hemofarmom" formirali su paket od oko 66 odsto akcija. Investicioni fondovi, vlasnici velikog paketa akcija, "Hemofarmovi" konsultanti i rukovodstvo fabrike složili su se da je najbolja ponuda − ponuda "Štade", nemačke farmaceutske kuće sa tradicijom od preko sto godina. Ponuđena cena je 146,97 evra po akciji, a rok za prodaju počinje u četvrtak, 20. jula i trajaće tri nedelje. Ugovorom su, ističe Babić, u punoj meri zaštićeni vitalni interesi "Hemofarma", pre svega brend, nepromenjeno sedište kompanije, i zadržana je dosadašnja socijalna odgovornost prema zaposlenima.
Treći po veličini proizvođač generičkih preparata, "Štada", želi da najskupljom kupovinom u istoriji firme jasno popravi svoju tržišnu poziciju. Za 485 miliona evra ovaj koncern iz Bad Vilbela nastoji da preuzme srpskog konkurenta Hemofarm, saopštava ova nemačka firma. „Preuzimanjem Hemofarma priključujemo sebi ostala važna tržišta u istočnoj Evropi“, kaže šef Upravnog odbora "Štade" Hartmut Reztlaf. "Štada" se u cenjkanju za Hemofarm, prema informacijama Welta, probila protiv šest konkurenata. Britanski farmaceutski gigant "GlaxoSmithKline" je takođe pokazao interesovanje kao i "Hoechst" – naslednik "Sanofi−Aventisa". "Štada" je predstavila najbolji koncept, a odlučujući faktor je bio što proizvodnju želi da izgrađuje u Srbiji. „Time je "Štada" izbacila konkurenciju, koja je bila zainteresovana samo za prodaju i marketing“, kaže jedan od konkurenata u ovoj borbi. Analitičari procenjuju preuzimanje kao pozitivno za "Štadu". „Kupovina je logični strateški nastavak“ kaže Ulrich Huwald, farmaceutski analitičar u hamburškoj privatnoj banci MM Warburg. „Ovim "Štada" obezbeđuje sebi još jedan oslonac na snažno rastućem istočnoevropskom tržištu generike.“ Najveće preuzimanje u istoriji firme Štada će finansirati preko postojeće kreditne linije, povećanje kapitala nije neophodno. „Što ne isključuje da ćemo u dogledno vreme možda ipak morati da sprovedemo i tu meru“, dodaje Retzlaf. (“Pregled”)

Pogledajte još